Staten täcker kostnader för Stordalens Vingaffär

Publicerad 2019-11-19

Det är kunderna och staten som får täcka upp för den kontroversiella räddningen av resebolaget Ving, skriver Svenska Dagbladet.

Enligt tidningen prutade hotellmagnaten bort miljoner i pensions- och semesterkostnader när han nyligen köpte det konkursdrabbade bolaget.

Under stort jubel presentades den norske hotellkungen Petter Stordalen häromveckan som räddningen för det konkursade Thomas Cooks nordiska del, Vinggruppen.

Men enligt Svenska Dagbladet mörkades en del av upplägget då mycket av bolagets gamla skulder städades undan.

Petter Stordalen.

Oklart med ersättning

Flera av bolagen i koncernen sattes i konkurs, för att sedan snabbt köpas av Stordalen och riskkapitalbolaget Altor.

Effekten blev att tidigare resenärers rätt till förseningsersättningar hamnade i konkursboet, bland annat alla de runt 7 000 nordiska resenärer som drabbades när Thomas Cook gick i konkurs måndagen 23 september.

Dessa kunders rätt till ersättning hamnar långt ner bland de oprioriterade fordringarna i konkursen, och det är högst oklart om det blir något över till dem när alla skulder räknats samman, skriver tidningen.

På motsvarande vis hamnar löneskulder, semesterlön och intjänade tjänstepensioner, i konkursboet.

2 300 anställda

– I Ving Sverige är det 500–600 personer som kommer att få sin semesterlön för både 2019 och 2018 genom den statliga lönegarantin. Men dessutom måste inarbetade tjänstepensioner betalas av försäkringsbolaget PRI Pensionsgaranti i framtiden, säger Lars Zetterberg som sköter bouppteckningarna till tidningen.

Totalt finns cirka 2 300 anställda inom Vinggruppen i Norden – varav över hälften berörs av konkurserna avseende pensioner och semesterlöner.

PODD: Därför gick Thomas Cook i konkurs

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med flygexperten Jan Ohlsson om bakgrunden till att ett av världens största charterbolag nu gått omkull.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Följ ämnen i artikeln