Många på Northvolts fabriksbygge avvisas

Joakim Magnå/TT

Publicerad 2021-11-26

Stora brister och även misstänkta brott har upptäckts vid Northvolts batterifabrik i Skellefteå. Arkivbild.

När polisen och andra myndigheter inspekterade Northvolts batterifabrik i Skellefteå saknade 14 av 49 kontrollerade byggjobbare arbetstillstånd i Sverige.

Tolv personer ska avvisas och tre har tagits i förvar.

Vid torsdagens arbetsplatsinspektion kontrollerades flera byggföretag.

En så kallad inre utlänningskontroll resulterade i tolv avvisningsbeslut och att tre personer togs i förvar. Polisen misstänker att 14 av 49 kontrollerade arbetare saknar tillstånd att arbeta och vistas i Sverige.

Insatsen skedde inom ramen för ett regeringsuppdrag.

– Syftet är att motverka arbetslivskriminalitet. Det drabbar arbetstagarna, andra företag och samhället i stort. Seriösa företag får svårare att konkurrera och det blir ett bortfall av skatteintäkter, säger Jonas Hallbom vid gränspolisen till TT.

Flera anmälningar för brott mot utlänningslagen har upprättats mot företagen.

– Arbetstagarna får inte skälig lön, arbetar för många timmar om dagen och går miste om försäkringar. Det är beklagligt, säger Jonas Hallbom.

Kräver kollektivavtal

Fackförbundet Byggnads kritiserar arbetsförhållanden och kräver kollektivavtal för alla som arbetar för byggentreprenörerna på platsen, där batteritillverkaren Northvolt bygger en ny fabrik.

Arbetsmiljöverket kontrollerade totalt sex företag under inspektionen. Myndigheten konstaterade fallrisker, ohygieniska toaletter, brott mot arbetstidsreglerna och att där fanns utländska arbetare som inte var anmälda i det register som företagen är skyldiga att använda.

Skatteverket hittade brister i personalliggaren, vilket kommer att leda till kontrollavgifter på fyr- och femsiffriga belopp för de aktuella företagen.

Arbetare har plankat in på området utan att registrera sig korrekt.

”Exploatering ligger nära”

Jämställdhetsmyndigheten kom i kontakt med ett antal personer på byggarbetsplatsen där ”gränsen för vad som skulle kunna definieras som exploatering ligger nära”, enligt polisen.

”Personerna har kommit till Sverige i tron att arbetsgivaren ordnat det formella. De drabbas nu av förlorad inkomst samt kostnad för hemresa. Risk finns att de åker hem fattigare än när de kom till Skellefteå”, skriver polisen på hemsidan.

Anders Thor, ansvarig för samhällsrelationer på Northvolt, säger i en kommentar till Norran att företaget sätter ”stort värde” på inspektionerna.

”Vi har också själva efterfrågat ett större proaktivt arbete tillsammans med relevanta myndigheter. I regel under dessa arbetsplatsinspektioner kontrolleras dokumentation hos underleverantörer och deras anställda. Om några oegentligheter dyker upp meddelas det direkt till underleverantören med krav på åtgärder”, skriver han.

Följ ämnen i artikeln