Kristina flyttade till Kreta – driver svensk butik

Av: 

Liisa Aus

Jag bytte liv

Det är februari – men solen värmer redan gott.

För Kristina är Kreta hennes nya hem.

– Jag ville bo någonstans där det är enkelt att umgås.

Kristina och maken Apostolis driver en svensk affär i Chania på den grekiska turistön Kreta.
Kristina och maken Apostolis driver en svensk affär i Chania på den grekiska turistön Kreta.

I februari kan vädret på Kreta gå från 27 grader och baddräkt på, till 13 grader med regn och rusk. Oftast är det som en sval svensk försommardag, eller som ”sol med tänder” som grekerna själva säger.

Här, strax utanför Chania på Kreta, bor Kristina Manneberg, 48, med sin familj. 

– Som ung jobbade jag många år som reseledare och hoppade runt på olika platser. Första gången jag kom till Kreta blev jag förälskad i landet och människorna, säger Kristina.

”Älskar sättet man umgås på”

När förälskelsen slog till igen – i en grekisk man, uppvuxen i Kanada – var beslutet ganska enkelt. Kristina lämnade sitt hem i Enskede utanför Stockholm och flyttade till Kreta för att bo med Apostolis, 57. I dag har de döttrarna Annie, 15, och Gabriella, 12, tillsammans.

– Jag älskar sättet hur man umgås här på Kreta. Fina dagar tar vid med oss fika och går ner till stranden och sitter där till sena kvällen. Vi pratar och umgås med folk som sätter sig i närheten, oavsett om vi känner dem eller inte.

Det var när hon jobbade som reseledare som Kristina förälskade sig i Kreta.

Nu har det gått 25 år sedan Kristina bosatte sig på ön, så hon har hunnit anpassa sig till det nya språket och kulturen. Hemma pratar familjen en blandning av svenska, engelska och grekiska.

– Grekiska är svårt och tog tid att lära sig, men nu klarar jag av språket ganska bra, säger Kristina.

Drivit kafé och affär

Men det svenska är fortfarande viktigt. Kristina har under många år varit ordförande i den svensk-grekiska föreningen i Chania under många år. Där kan man hänga med på utflykter, fira svenska högtider och umgås med andra svenskar som bor på Kreta. Reseledarjobbet bytte hon mot att bli kaféägare.

– Det var ju helgalet, men jättekul. Jag bakade och fixade, ordnade dansbandskvällar och fester. Men när barnen började högstadiet sålde jag kaféet och ägnade mig åt att hjälpa till med läxor och skjutsande.

I dag driver Kristina och hennes man en svensk affär i Chania. Här finns det renkorv, pepparkakor, Kalles kaviar, knäckebröd och kaffe på hyllorna. Och kretensarna själva är stadiga kunder i butiken.

– Ja, de älskar till exempel den svenska falukorven… och så köper de lax. Kanelbullar är också populärt.

Kristina längtar inte efter en svensk vardag.

Vill inte tillbaka

Att flytta tillbaka till Sverige är inte aktuellt för Kristina. Men med sin mamma kvar i Mora och brorsan på Gotland, blir det ändå ett par resor om året till Sverige.

– Just nu går det ju inte att resa på grund av pandemin och trots att Kreta har väldigt få smittade, har alla affärer, skolor och restauranger varit stängda under långa perioder. Nu har vi precis börjat öppna upp igen.

På Kreta umgås man ju mest utomhus, men vintrarna kan också vara råa och regniga – långt ifrån soldränkta dagar på stranden med varma smekande vindar.

– Men när jag tänker på en vanlig vardag i Sverige, som mycket handlar om att jobba, äta middag, kolla på tv och sedan lägga sig, så är en dag här ändå mer omväxlande. Här sitter man inte inne, utan man umgås och är aktiv utomhus.

För den som drömmer om att flytta till Kreta har Kristina ett grundtips.

– Testa först. Hyr ett boende några månader, gärna under lågsäsongen, och kolla hur det är att bo här utan att bara semestra. Det är då man märker om drömmen kan bli sann.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sänk ditt elpris idag och spara pengar - gå med i Kundkraft här.

Kundkraft

Publisert:

LÄS VIDARE

Flytta till Kreta – spara tusenlappar

ÄMNEN I ARTIKELN

Jag bytte liv

Kreta

Grekland

Solen

Resor