Jag har blivit varslad utan a-kassa – vad ska jag göra?

Christina Sahlberg svarar på läsarfrågor

Publicerad 2020-04-13

I coronakrisens Sverige är det många som redan kämpar med ekonomin.
”Jag har blivit varslad, vad ska jag göra”, frågar en läsare.
Här är ekonomen Christina Sahlbergs svar.

  • Fråga: Jag har precis fått min skatteåterbäring och undrar vad som är bäst att göra med den. Jag fick 12 000, ska jag ha den på ett sparkonto eller placera i aktier?

Hej!

Vad du kan göra med din skatteåterbäring beror lite på hur din ekonomi ser ut. Om du inte har något buffert för oförutsägbara eller förutsägbara utgifter (eller om den är lite liten) så tycker jag att du ska öppna ett sparkonto med insättningsgaranti hos en bank som erbjuder ränta - och spara din återbäring där. Just nu finns det 5 aktörer som erbjuder 1 procent i ränta. Det är nämligen viktigt att du har lite pengar så att du kan laga bilen/tvättmaskinen om den går sönder eller klarar dig ett tag om du skulle bli permitterad eller bli sjuk.

Har du en buffert som du är nöjd med skulle jag rekommendera dig att spara pengarna på börsen. Just nu svänger det rejält på börsen så jag skulle rekommendera att du köper lite varje månad - så sprider du riskerna. Köp gärna globala indexfonder. Då sprider du riskerna i hela världen och bland alla företag. Och får en fond med låga avgifter.

Ekonomen Christina Sahlberg svarar på läsarnas frågor.
  • Fråga: Hej! Hur kommer de krispaket som regeringen satt in hjälpa mig som privatperson? Jag har blivit uppsagd utan a-kassa, vad kan jag göra?

Hej, 

Vad tråkigt att höra att du har blivit uppsagd. Följande tre delar i regeringens krispaket kan kanske hjälpa dig:

  1. Amorteringsfria lån. Finansinspektionen meddelade nyligen att nya och befintliga bolånetagare kan undantas från amorteringskraven fram tom juni 2021. Det kanske kan lätta lite på dina utgifter. Kontakta din bank och ansök om detta. Passa på att fråga banken om dom kan sänka din ränta något och se över om du har tecknat ett låneskydd. Ett låneskydd betyder att om du blir arbetslös så betalas dina lån av försäkringen under en period.
  2. A-kassa. De nya reglerna för a-kassan gör att tiden som du måste ha varit med i a-kassan för att få ersättning sänks, gränsen för hur många timmar du måste ha arbetat sänks och karensdagarna avskaffas. Men är du inte med i a-kassan så hjälper inte det dig. Däremot så bör du snarast anmäla dig till arbetsförmedlingen och ansöka om arbetslöshetsersättning genom grundförsäkringen. Detta kan du få om du uppfyller arbetsvillkoret men inte medlemsvillkoret.
  3. Fundera på om du kan utbilda dig. Fler platser och mer distansundervisning på universitet och högskolor skapas med till exempel nätbaserad utbildning som är avgiftsfri och öppen för allmänheten. Även fler möjligheter till yrkesutbildning skapas. Se över om vidareutbildning kan vara något för dig och om du kan få studiemedel från Centrala studiestödsnämnden.