Västsvenska tidningar får ny huvudägare

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Stampen Media, som ger ut Göteborgs-Posten och många andra tidningar i Västsverige, får en ny huvudägare. Arkivbild.
Foto: Frida Winter/TT
Stampen Media, som ger ut Göteborgs-Posten och många andra tidningar i Västsverige, får en ny huvudägare. Arkivbild.

Göteborgs-Posten

Stampen Media, som ger ut Göteborgs-Posten och en rad andra tidningar i Västsverige, får en ny huvudägare.

NWT Gruppen och VK Media har tillsammans med norska Polaris Media bildat ett konsortium som köper 51 procent av Stampen.

Det nybildade konsortiet har fått namnet PNV Media. Priset för ägandet i Stampen är omkring 160 miljoner kronor. Av dessa är 60 miljoner kronor en nyemission, skriver Göteborgs-Posten.

Polaris blir efter köpet en koncern med 45 mediehus, varav sex i Sverige.

"Vår analys är att medieverksamheten kommer att utvecklas bäst genom samarbete med en större aktör i branschen", säger Martin Alsander, styrelseordförande i Stampen Media, enligt ett pressmeddelande.

Familjen Hjörne, som ägt Göteborgs-Posten under lång tid och varit en av Stampens största ägare, blir nu näst största ägare med 14,6 procent av bolaget. Peter Hjörne blir vice ordförande i den nya bolagsstyrelsen, medan Polaris koncernchef Per Axel Koch blir ordförande.

NWT Gruppen ger bland annat ut Nya Wermlands-Tidningen. VK Media ger bland annat ut Västerbottens-Kuriren.

Under 2016 var Stampens ekonomi så dålig att bolaget tvingades genomgå en rekonstruktion. Den medförde bland annat att Stampens skulder, som tillsammans med sammanhängande bolags skulder uppgick till omkring en miljard kronor, skrevs ner till en fjärdedel. I december 2016 gick en rad investerare, bland dem Stena Finans, in med totalt 81 miljoner kronor i Stampen.

Publicerad:

LÄS VIDARE