Hyr ut fritidshuset – tjäna pengar i sommar

Publicerad 2018-05-21

Uthyrning av fritidshus är skattefritt upp till 50 000 kronor per år.

Det blir allt mer populärt att hyra ut sitt fritidshus.
Och det finns stora pengar att tjäna skattefritt på uthyrningen.
– Privatekonomiskt kan det vara en bra affär, säger Magnus Hjelmér på Icabanken.

I takt med att utbudet av fritidshus till salu minskar vänder sig många till hyrmarknaden. Och en stor andel av husägarna kan tänka sig att hyra ut – var fjärde, enligt en ny undersökning från försäkringsbolaget If.

Inte så konstigt kanske, med tanke på att det kan vara riktigt förmånligt.

– Privatekonomiskt kan det vara en bra affär. Det man tjänar in överträffar i de flesta fall slitaget, säger Magnus Hjelmér, vardagsekonom på Icabanken.

50 000 skattefritt

Att hyra ut fritidshuset är skattefritt upp till 50 000 kronor per år. Schablonavdraget ligger på 40 000 kronor, och du får göra ett avdrag på 20 procent av hyresintäkten.

Om du tjänar mer än 50 000 kronor ligger skatten på 30 procent, efter avdrag. Skatten för en hyresintäkt på 75 000 hamnar därmed på 6 000 kronor.

Men även om extrapengarna kan kännas lockande finns det flera fallgropar – inte minst försäkringsmässigt.

Om du hyr ut i stor skala kan du behöva teckna en särskild försäkring.

– Vissa bolag kan ha restriktioner för hur många uthyrningar man får göra. Men om man ringer och meddelar, och det gäller ett fåtal tillfällen, ser inte försäkringsbolagen några generella hinder för uthyrning, säger Magnus Hjelmér.

Informera gästerna

Se dock till att hyresgästen har en egen hemförsäkring. Och var noga med att informera och instruera om husets alla eventuella egenheter.

– Om något sker under uthyrningen, till exempel ett elfel på grund av att du missat att informera om hur elen fungerar, kan det bli ganska tråkigt ur försäkringssynpunkt, säger Magnus Hjelmér.

Det finns i dag en uppsjö av sajter där man kan hyra och hyra ut lantställen. Flera av dem tar ansvar för själva avtalsbiten. Annars är det viktigt att upprätta ett hyresavtal själv.

– Det är lätt att skaka hand på saker, men om något händer är det ganska skönt att ha papper på vad som gäller. Om du är osäker, ta hjälp av en jurist. Det är en ganska liten peng för att ha sitt på det torra, säger Magnus Hjelmér.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu