Bodens kommun vill höja hyrorna med 10,7 procent

Tar rygg på ortens privata bolag

Publicerad 2022-10-28

Din hyra kan chockhöjas nästa år.

Aftonbladet kan nu avslöja med hur mycket 67 hyresvärdar runt om i landet vill höja med.

En kommun sticker ut: Boden. Där vill bland annat kommunen höja hyran för 500 hushåll med 10,7 procent.

Just nu pågår förhandlingarna om nästa års hyreshöjningar. De kan landa i kraftiga kostnadsökningar för miljoner svenska hushåll.

Buden från hyresvärdarna som hänvisar till ökade kostnader duggar nu tätt. I snitt rör det sig om ökningar över 9 procent som har landat på förhandlingsbordet mellan Hyresgästsföreningen och Fastighetsägarna.

Aftonbladet har tagit del av samtliga bud som hittills har kommit in. Det rör sig om 67 bud från enskilda bostadsbolag och fastighetsägarföreningar som företräder grupper av hyresvärdar. Hittills berör det runt 270 000 hyreshushåll.

STOR LISTA: Så kan hyran höjas för 270 000 hushåll

Men det är inte i storstäderna den värsta hyressmockan kan hamna.

Bodens kommun tar rygg på privata bostadsbolag

En kommun som sticker ut är Boden. Samtliga bud som kommit från hyresvärdar på orten, fem stycken, är på över 10 procent.

Men det är inte bara privata hyresvärdar som vill få till en chockhöjning.

Även Bodens kommun går nu på samma linje för de 495 lägenheter som de har i sitt bestånd och yrkar på en hyreshöjning på 10,7 procent.

– 10 procent i hyreshöjningar är helt orimligt. Vi förväntar oss mycket mer återhållsamma och ansvarsfulla hyreskrav från allmännyttan. Det här är inte att ta ansvar utan här lägger man över allt ansvar på hyresgästen. Det kommer vi aldrig acceptera, säger Erik Elmgren, förbundschef på Hyresgästföreningen.

Erik Elmgren på Hyresgästföreningen.

Från Fastighetsägarnas sida pekar man på den ekonomiska utvecklingen och hur den påverkat bostadsbolag och hyresvärdar.

– Både privat- och kommunägda bostadsbolag har kraftigt stigande kostnader för lån, uppvärmning och drift- och underhåll. Att de kommunägda bostadsbolagen yrkande ligger på samma nivåer som de privatägda bostadsbolagen visar att våra yrkanden är rimliga både utifrån dagens situation men också utifrån den nya hyresmodellen vi kommit överens med Hyresgästföreningen om, säger Tomas Ernhagen, chefekonom på Fastighetsägarna.

”Hamnat fel i många år”

Den allmännyttiga stiftelsen Bodenbo som har runt 2 000 lägenheter i sitt bestånd har ännu inte lämnat in sitt yrkande om hyresnivå för 2023.

Jonas Johansson, fastighetschef i Bodens kommun, är den som lämnat in budet om hyreshöjning för de 495 hyresbostäderna. Enligt honom ägs de privat, men hyrs in och används som äldreomsorgsboenden och trygghetsboenden.

Därför är det kommunen som förhandlar hyreshöjningen.

– Vi har under många år hamnat fel i tiden jämfört med Hyresgästföreningen. Vi fick en rimlig höjning för fem eller sex år sedan, men sen har det varit väldigt dålig utdelning på våra bostäder med sämre hyresutveckling.

Jonas Johansson, fastighetschef i Bodens kommun.

Det har enligt honom lett till en för dålig kostnadstäckning i kommunens bestånd av hyreslägenheter.

– Till syvende och sist är det ju kommuninvånare som betalar hyra, men det är också kommuninvånare som betalar eventuellt underskott av hyra. Det är rimligare att man betalar det det kostar än att kommunen slantar emellan.

När det gäller bakgrunden till att kommunen valt att lägga sig på just 10,7 procent i sitt krav finns det dock ingen egen beräkning. Man har alltså inte specifikt undersökt och konstaterat om den är skälig för kommunens bestånd.

– Vi har gått på Fastighetsägarföreningens krav, säger Jonas Johansson.

Är det rimligt att allmännyttan sätter samma krav när det gäller hyreshöjningar som privata fastighetsägare?

– Det är en ganska bra fråga. Vid tidigare förhandlingar har andra omgivande aktörer hamnat på upp till 2,5 procent i hyreshöjning medan vi hamnat under 1 procent flera år i rad. Någon gång måste man skapa utrymmet till att ta igen den biten.

Boden. Här vill både kommunen och privata fastighetsägare höja hyran med över 10 procent.

”Kommunen kommer inte springa längst fram”

På frågan varför Boden som helhet nu sticker ut bland de yrkanden som hittills lämnats in svarar Jonas Johansson att det beror på flera förhandlingar med dålig utveckling för fastighetsägarna de senaste åren.

– Nu är vi väl inte helt eniga om hur den här förhandlingen ska göras heller. Det vi har gjort är att vi har skickat in ett äskande och vi har haft ett möte som har ajournerats. Sedan får vi se var förhandlingen tar vägen. Det är inte vi från kommunen som kommer att leda och springa längst fram med de här kraven, säger han.

Men om vi utgår från den siffra som ni från kommunen faktiskt har på pappret. Tycker du att det är rimligt att ni går in med ett så hårt krav i det ekonomiska läge som råder nu?

– Jag tror inte att politiken kommer att vilja höja så här mycket, men det är inte min uppgift att ta de besluten innan. Jag har tagit det här beslutet utifrån var fastighetsägarföreningen ligger och att den kostnadsökning man har på privata fastigheter har man också på de inhyrda. De ligger egentligen på den privata marknaden, men vi har hyrt in många av dem till 2033.

Tipsa Rikard Rosell

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu