Julhandel - då ändrar H&M provisionen för tusentals anställda

Uppdaterad 2019-11-25 | Publicerad 2019-11-24

Lagom till julhandeln ändrar H&M reglerna för provisionen för tusentals butiksanställda.

Beslutet kan innebära en minskning av lönen med mellan 500 och 1000 kronor i månaden, enligt Handels.

– Jag är så besviken. Jag förstår inte hur man komma på tanken att göra så, säger Sussie Öst, anställd på företaget sedan 40 år.

På onsdagen lämnade företaget beskedet att det gamla provisionsavtalet sägs upp. Tidigare fick anställda extra pengar varje månad baserat på hur många timmar man jobbat och hur mycket butiken sålt.

Men nu inför H&M i stället ett nytt system.

Från 1 december ställer företaget högre krav på vinst för varje butik för att provision ska utgå. Slutresultatet blir, menar fackförbundet Handels, att anställda får mindre i lönekuvertet.

– Många butiker kommer inte nå upp till de kraven, vilket innebär att de torskar med runt 500 till 1 000 kronor per månad, säger Jens Lundberg, pressekreterare på Handels.

Det kommer att få stor betydelse för inkomsten, anser han.

– Ja, det får det. Lönerna på H&M är ganska låga.

I vissa fall kan det röra sig om ännu högre summor, beroende på försäljning och antalet arbetstimmar.

Hur har beskedet tagits emot bland era medlemmar?

– Många väldigt besvikna och upprörda. Vi har tidigare haft en bra facklig relation med H&M. Det här beslutet går tvärtemot det, säger Jens Lundberg.

En av dem som drabbas är Sussie Öst, butiksanställd i Mölndal.

– Jag är väldigt besviken, jag förstår inte att man ens kommer på idén. Ska man spara pengar finns bättre lösningar än att ta bort provisionen, säger hon.

För Sussie innebär förändringen en trolig lönesänkning på cirka 700 kronor i månaden.

– Men jag jobbar inte heltid. För den som jobbar mer handlar det om 1 500 till 1 800 kronor, säger hon.

Hon ser företagets agerande som ett svek mot personalen.

– Jag har slitit, kämpat och varit trogen i alla år, men det blir mer och mer jobb, samtidigt som man drar ner på timmarna i butiken. Helst ska vi jobba gratis, känns det som. Det är nästan så man får hjärtklappning. Jag har klarat mig i många år, men jag känner flera kollegor som har gått in i väggen, säger Sussie Öst.

Hur känner du i dag inför att gå till jobbet? 

– Jag känner inte samma glädje. Jag tänker inte springa benen av mig för företaget. Det är bedrövligt. Man har tappat sin personalpolitik.

Beslutet har fattats ensidigt av H&M och träder i kraft i december. Men Jens Lundberg hoppas att företaget ska komma på bättre tankar.

– Bäst vore om HM kommer tillbaka till förhandlingsbordet, så vi får en lösning som båda parter är nöjda med. Men det verkar inte särskilt troligt, säger han.

Johanna Roos, kommunikationschef H&M Sverige vill förtydliga hur och varför man gjort om systemet. Hon skriver i ett mejl till Aftonbladet:

”Vi vill ge alla våra butiksmedarbetare en bättre möjlighet att påverka provisionen och därför har vi tagit fram ett nytt provisionssystem som börjar gälla från och med den 1 december. Det nya provisionssystemet påverkar inte medarbetarnas grundlön enligt kollektivavtal. Det som är nytt med det nya systemet är att provisionsutbetalningen kopplas till varje specifik butiks resultat och det innebär således en ökad möjlighet för alla våra medarbetare att i större utsträckning påverka provisionen. Med det nya provisionssystemet är det möjligt för våra medarbetare att få en högre provisionsutbetalning än det tidigare provisionssystemet.”

Hon vill också förtydliga att H&M följer kollektivavtal gällande lönenivåer för butiksanställda och därmed betalar ut samma löner som andra företag i branschen.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu