Bostadslöse Peter, 53, nekades lägenhet – saknar kontrakt

Publicerad:
Uppdaterad:

Bostadsmarknad

En fast anställning och inga skulder.

Trots det får Peter, 53, inget boende – och han nekades en lägenhet som han blev erbjuden.

– Jag blev lite chockad, säger Peter.

Att inte ha ett tidigare kontrakt eller sakna en tidigare boendereferens kan innebära att man står utan bostad, berättar Peter, 53.

Han blev nekad ett boende trots att han stod först i kön till en lägenhet, någonting som tidningen Hem & Hyra var först med att rapportera om. Han har fast lön och inga skulder sedan tidigare.

Att Peter inte har haft något hyreskontrakt sedan 2017 tycks ha hindrat honom från att just få ett hyreskontrakt.

För några veckor sedan anmälde Peter sitt intresse för en lägenhet via Sollentunahem – som han senare blev erbjuden. Peter, som har stått i bostadskön, har fast jobb och inga skulder tackade ja till lägenheten men stötte på ett hinder.

– Jag blev erbjuden en lägenhet och tackade ja. Då fick jag frågan om jag har fastanställning och jag svarade, ja det stämmer, jag har fast anställning sedan några år tillbaka. Inga skulder, säger Peter.

”Var lite chockad”

När Peter fick erbjudandet om lägenheten och hade tackat ja ville bostadsbolaget att han skulle skicka in en hyresavi eller någon annan form av boendereferens. År 2017 genomgick han en skilsmässa och har varit bostadslös sedan dess. Han har sökt boende och flyttat runt bland olika vänner.

Det gick några dagar och Peter väntade med att Sollentunahem skulle återkoppla till honom. Sen kom beskedet – eftersom han saknade boendereferenser blev han inte erbjuden lägenheten berättar Peter.

– Jag var lite chockad. Jag har fast anställning, jag har stått i deras kö i tio år och jag har inga problem och plötsligt får jag inte bo någonstans, säger Peter och fortsätter:

– Det var som ett slag under bältet måste jag säga. Bostadsförvaltningen måste hjälpa människor att få bostäder och det kändes inte bra faktiskt.

Peter, 53, nekades förstahandskontrakt eftersom han inte kan visa upp en boendereferens.
Foto: ANDREAS BARDELL
Peter, 53, nekades förstahandskontrakt eftersom han inte kan visa upp en boendereferens.

Peter började läsa på om vad som krävs för att bli en godkänd hyresgäst och ringde bland annat hyresnämnden. Han fick då veta att han uppfyller kraven – han har fast jobb, inga skulder och är inte brottsbelastad.

Han har tidigare varit hyresgäst hos Sollentunahem.

– Då bodde jag tillsammans med min fru och två barn och jag var hyresgäst hos dem i 12 år, säger Peter.

”Blir en annan hantering”

Inga av de allmännyttiga hyresvärdarna i Stockholms län har boendereferens som ett krav för att få ett hyreskontrakt. Det uppger bolagen för Hem & Hyra. I fall där det finns tidigare hyresvärdar så använder bolagen sig av det.

Foto: Wikipedia
Edsberg i Sollentuna.

Aftonbladet har sökt Sollentunahem som inte svarat. Till Hem & Hyra säger Sollentunahems vd Anna Mellström följande:

– Jag kommer inte uttala mig om enskilda personer. Men är det så att han blivit erbjuden en lägenhet och blivit nekad vid det här tillfället så kan han söka igen. Står han först i kön kommer han bli erbjuden en lägenhet igen, säger Anna Mellström Sollentunahems vd till tidningen.

Vad gäller boendereferenser säger Sollentunahem att det är möjligt att få ett kontrakt trots att referenser saknas.

– Vi tar alltid boendereferens, men om personen säger att den är bostadslös då blir det annan hantering, säger Anna Mellström till Hem & Hyra.

Publicerad: