Sommarpriser på bostadsmarknaden – fortsatt nedåt

Storstadsregionen sticker ut

Publicerad 2022-08-10

Priserna på bostadsmarknaden går fortsatt nedåt under sommaren.

I juli sjönk priserna på bostadsrätter med 4 procent och villapriserna med 1 procent, enligt en ny mätning.

– Stockholmsområdet sticker ut, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Det är fortsatt röda siffror på bostadsmarknaden. Under juli månad sjönk priserna på både bostadsrätter och villapriser i riket som helhet.

PLUS: Experterna: Så ska du tänka på bostadsmarknaden

Priserna på bostadsrätter föll med 4 procent medan villapriserna gick ned med 1 procent, enligt en ny mätning från Svensk Mäklarstatistik. Med andra ord råder det klassiska sommarpriser på bostadsmarknaden.

– Sommaren är normalt en svag månad på bostadsmarknaden, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Här sticker priserna ut

Störst var nedgången i Storstockholm där priserna på bostadsrätter sjönk med 5 procent. Prisnedgången var något svagare i innerstan.

– Stockholmsområdet sticker ändå ut med - 10 procent sett till de senaste 3 månaderna, förklarar Per-Arne Sandegren.

I Storgöteborg sjönk priserna med 2 procent, medan priserna i Stormalmö minskade med 1 procent. Medan priserna på bostadsrätter gick ner med 3 procent i centrala Malmö.

Landet bättre än stan

Priserna på villor sjönk med 2 procent i Sveriges tre storstadsregioner.

Villapriserna ute i landet stod sig bättre än i storstäderna. Riksiffran på villor låg under juni månad på minus 1 procent.

– På årsbasis är priserna oförändrade i Storstockholm och Storgöteborg medan de fallit -2 procent i Stormalmö, säger Per-Arne Sandegren.

Villorna står för runt 70 procent av försäljningarna på bostadsmarknaden.

Allt färre köper bostad

Under perioden maj till juli såldes runt 26 000 bostadsrätter i Sverige. Vilket är 19 procent färre sålda bostadsrätter om man jämför med samma period förra året.

Motsvarande siffra för villor är 15 500 sålda objekt på marknaden. Det motsvarar en nedgång på 10 procent jämfört med förra året.

I Stockholm och Göteborg har antalet sålda bostadsrätter gått ner allra mest. I de två storstadsregionerna har det sålts 21 procent färre bostadsrätter jämför med i fjol.

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu