Ving lovade att allt var lugnt bara timmar före konkursen

Publicerad:
Uppdaterad:

Ving

Planen kommer att lyfta och det finns ingen anledning till oro.

Det beskedet kom från Ving strax före klockan 20 på söndagskvällen.

Nio timmar senare hade ägarbolaget ansökt om konkurs och samtliga flyg ställts in.

”Någon form av krisberedskap borde finnas”, skriver en resenär som sitter fast på Madeira.

Under helgen var de brittiska tabloiderna fulla av dystra rubriker om resejätten Thomas Cook. Det larmades om att företaget var nära kollaps och att hundratusentals resenärer riskerade att fastna utomlands.

Men från dotterbolaget Ving var beskeden lugnande. När Aftonbladet var i kontakt med pressavdelningen så försäkrade talespersonerna att den svenska verksamheten var utom fara. Samma information gick ut till resenärerna.

”I nuläget påverkas inga resor eller bokningar av pågående rekapitalisering”, hette det i en kommentar på Vings Facebooksida som publicerades klockan 19.16.

En dryg halvtimme senare kom ett nytt inlägg som var fullt av tillförsikt.

”Vi här i Norden är en lönsam del av koncernen sedan flera år, och gjorde rekordvinst så sent som för några år sedan. Man kan alltid känna sig trygg när man bokar en resa med oss/är iväg på en resa!”

1 av 4 | Foto: Facebook
Vings Facebook, 19:16 på söndagskvällen.

Expertens prognos: Kaos

Men under natten föll allt samman för Thomas Cook. Några minuter efter 05 på måndagsmorgonen meddelade Ving att alla flygningar med företagets bolag skulle ställas in. Då hade det gått drygt nio timmar sedan de lugnande Facebook-posterna publicerades.

– Vi har på väldigt kort tid, efter det att konkursansökan skickades in, behövt invänta besked om våra flyg kommer upp i luften. In i det sista har vi försökt säkra våra resenärers flygresor, men har snabbt insett att detta inte är möjligt och behöver därför tillsvidare ställa in alla flygavgångar under måndagen, sa Vinggruppens nordiska koncernchef Magnus Wikner i en kommentar.

Enligt flygexperten Jan Ohlsson lär konkursen följas av rejäl turbulens runtom i Europa.

– Många resenärer är drabbade av detta. Det kommer att bli kaos på de stora flygplatserna.

Försvaret: ”Har utvecklats snabbt”

På Facebook är irritationen bland Vings kunder påtaglig.

”Konkursen är ju ingen överraskning. Det har spekulerats kring den i flera månader, så någon form av krisberedskap borde finnas”, skriver en person som sitter fast på semesterön Madeira.

”Ett stort fel gjorde ni: Ni gick ut med info i går att inga resor från Norden skulle bli påverkade??!”, hojtar en annan.

Aftonbladet har utan framgång sökt Vings pressavdelning angående informationsspridningen. I ett inlägg på hemsidan skriver företaget att läget förvärrades på mycket kort tid.

”Den information vi fått och hela tiden arbetat efter är att detta skulle lösa sig. Situationen har utvecklats snabbt de senaste dagarna och förhandlingar har pågått in i de sista.”

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN