Swedbank lyfter trots krisen

Joakim Goksör/TT

Publicerad 2020-01-28

Swedbanks resultatet för fjärde kvartalet var något bättre än väntat. Arkivbild.

Swedbank går bättre än väntat, trots att penningtvättskrisen i Baltikum har slagit hårt mot förtroendet för storbanken. En tredjedel av börsvärdet är utraderat på mindre än ett år och marknadsandelarna sjunker på bolånemarknaden.

– En perfekt storm, säger vd Jens Henriksson när han beskriver 2019.

Swedbank är först ut av de svenska storbankerna att presentera bokslut för fjolåret. Bankens resultat för fjärde kvartalet var något bättre än väntat. Både räntenettot och provisionsnettot pekar i rätt riktning. Fast samtidigt drar kostnaderna iväg uppåt markant till följd av penningtvättskrisen.

Kurslyft på över 7 procent

På börsen är det tummen upp för bokslutet. Swedbanks A-aktie lyfter med över sju procent på Stockholmsbörsen efter rapporten. Detta reducerar kursraset under den snart ettåriga penningtvättskrisen till cirka 33 procent.

– Bolaget levererar utifrån de förutsättningar man har, säger Jonas Olavi, allokeringschef på fondförvaltningsföretaget Alfred Berg.

Någon slutlig prislapp på bankens problem att hantera misstänkt penningtvätt i den baltiska verksamheten går ännu inte att sätta. En viktig pusselbit är risken för mångmiljardböter från Finansinspektionen (FI) om några veckor. Längre fram i tiden kan det även bli omfattande sanktioner från myndigheter i USA.

– Vi har inte haft tillräckligt bra styrning och intern kontroll. Nu granskas detta av myndigheter, säger Jens Henriksson.

Kan betala böter

Han vill inte spekulera i vad han tror om eventuella USA-sanktioner, men säger att Swedbank har resurser för att täcka eventuella böter i Sverige och Estland. Bankens kapitalsituation är enligt Henriksson robust och stabil.

– Så skulle det bli böter har vi pengar så att vi kan betala dem, säger Henriksson.

Klart står dock att kostnaderna har skenat iväg uppåt till följd av krisen. Bara den stora utredning Swedbank sjösatt för att få koll på och åtgärda brister i bankens rutiner och system för att motarbeta penningtvätt har går på två miljarder kronor.

Krisen tog fart för snart ett år sedan, när SVT Uppdrag granskning avslöjade penningtvättsproblem, vilket på kort tid storbanken att byta ut både styrelseordförande och vd.

– Det var verkligen ett tufft år för Swedbank. Vi har haft både penningtvättskrisen, som påverkat förtroendet för banken. Och vi har också sett en hårdnad konkurrens, säger Jens Henriksson till TT.

Förtroendekrisen har märkts på bolånemarknaden enligt Henriksson. Besvikna kunder valde att överge Swedbank när penningtvättkrisen eskalerade samtidigt som banken har ställts inför en allt hårdare konkurrens från nya utmanare och aggressiva rabattkampanjer från etablerade banker.

Marknadsandelar föll

Swedbanks marknadsandelar vad gäller nya bolån i fjol föll till 12 procent i fjol, från 22 procent året före. Detta kan jämföras med Swedbanks totala marknadsandel på bolånemarknaden, som tillsammans med sparbankerna ligger på 23,7 procent och i egna kanaler ligger på 19 procent.

TT: Hur ska ni få upp nivån mot 19 procent?

– Det viktigaste tror jag är att vi återbygger förtroendet. Det gör vi genom att vara öppna med våra problem och hela tiden leverera i kundmötet, säger Henriksson.

Några aggressiva rabatter eller kampanjer planeras dock inte, enligt Henriksson. Fast Swedbank verkar ha stärkt sitt ränteerbjudande efter Riksbankens höjning av styrräntan med 0,25 procentenheter i december. Swedbank har efter Riksbankens höjning bara höjt räntan på bolån med 0,04 procentenheter. Jämförbara konkurrenter har höjt med 0,15–0,25 procentenheter, enligt Andreas Håkansson, analytiker på Danske Bank.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu