Flera aktörer stoppar köp i ryska fonder – varnar sparare

”Riskerna är alldeles för höga”

Publicerad 2022-02-28

Den ryska ekonomin är hårt pressad.

Nu stoppar Pensionsmyndigheten, Avanza och Nordnet köp i ryska fonder.

– Det gör vi för att skydda våra sparare, säger Frida Bratt på Nordnet.

Rubeln rasar, styrräntan chockhöjs och börsen kollapsar.

Sanktionerna mot Ryssland, som har satts in i kölvattnet av invasionen av Ukraina, pressar landets ekonomi.

Nu försöker bland annat Pensionsmyndigheten avvärja risken att svenska småsparare ska drabbas.

– Vi stoppar möjligheten att köpa de fonder som allra starkast fokuserar på investeringar i Ryssland. Det här görs för att skydda pensionsspararna, säger Erik Fransson, chef för fondtorgsavdelningen på Pensionsmyndigheten, i ett uttalande.

För Aftonbladet utvecklar han beslutet:

– Vi har ett uppdrag att säkerställa att de fonder vi erbjuder inom premiepensionen är lämpliga att verka på vårt fondtorg. Köpstoppet införs för att utreda fondernas fortsatta lämplighet.

”Vill varna och mana till försiktighet”

Även nätmäklaren Nordnet har stoppat köp i Rysslandsfonder. De stoppar också andra fonder med mer än 30 procent exponering för Ryssland. Bolagets sparekonom Frida Bratt vill skarpt varna för att ge sig in i handel med ryska fonder eller aktier i nuläget.

– Jag skulle själv undvika att göra det. Jag vill i stället varna och mana till en väldigt stor försiktighet. Det är en extremt osäker utveckling.

Frida Bratt förklarar nätbankens beslut att köpstoppa fondkategorin bland annat genom att man kan ”fastna”, genom att Moskvabörsen eller stora fonder stänger handeln. Precis det som har hänt i dag, måndag, då hela Moskvabörsen håller stängt.

– Ryska tillgångar är alltid väldigt volatila, fonderna går alltid väldigt mycket upp och ner. Nu har det tillkommit en väldigt stor annan allvarlig risk: att man som sparare riskerar att fastna i ryska tillgångar, i aktier eller fonder, för att aktierna stoppas för handel eller att fonderna tvingas stänga.

Frida Bratt, Nordnet.

Redan under söndagen gick Avanza ut med beskedet som nu alltså följs av Pensionsmyndigheten och Nordnet. Hos samtliga aktörer kommer möjligheten att sälja Rysslandsfonder fortfarande att finnas.

– Det är för att vi inte kan säkerställa våra kunders pengar. Riskerna är alldeles för höga just nu, säger Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza.

Nicklas Andersson, Avanza.

100 000 svenskar har i dag delar av sitt sparande i premiepensionen i Rysslandsfonder. Men sedan årsskiftet har Pensionsmyndigheten sett en ökad aktivitet bland spararna.

– Det har varit en kategori fonder som inte har varit attraktiv från ett sparperspektiv. Men det har varit en strid ström av sparare som har gjort sig av med innehav sedan årsskiftet, med en handelstopp förra veckan, säger Erik Fransson.

Hur kommer de med stor andel ryska fonder i sitt sparande påverkas?

– Det beror på hur gammal man är. Är man lite yngre kan man tänka att premiepensionen är ungefär 20 procent av den allmänna pensionen när man är pensionär. Men det är klart, om man tappar en stor del av sitt värde nu och inte har möjlighet att kompensera det genom placeringar på andra ställen fram till dess, kommer en liten del av pensionen minska.

– Sedan får man hoppas att de som haft Rysslandsfonder mer haft det som en krydda i sin portfölj och inte haft en stor andel av sitt totala sparande.

I det totala premiepensionssparandet är Rysslandsfonder en väldigt liten del, ungefär en halv procent, fortsätter Erik Fransson.

– I ett systemperspektiv är det en väldigt liten del, men sedan kan vissa individer råka illa ut.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu