Ökat skuldberg bakom slopad amorteringspaus

Publicerad 2021-03-24

Snart blir det dags att amortera igen.

Efter en tillfällig paus återinförs nu kravet efter sommaren.

– Vissa hushåll kommer att få det tufft, säger sparekonomen Frida Bratt.

Den ekonomiska återhämtningen har ljusnat, konstaterar Finansinspektionen, FI, under onsdagen.

Därför ser myndigheten inte längre någon anledning till att behålla det tillfälliga undantaget för amorteringskrav som infördes i april förra året.

Men det finns också en mer oroande utveckling som ligger till grund för beslutet: stigande skulder och ökade bostadspriser.

– Sverige har ett relativt bra utgångsläge. Men det är också så att lånen har fortsatt öka under 2020. Det är förstås skälet till att vi annonserar att amorteringskravet återförs, säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen på en pressträff.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Den ökade belåningen är något som oroar FI. I sin färska bolånerapport noterar myndigheten att skuldkvoten, alltså lån i förhållande till inkomst, nu är på 307 procent. En ökning från 296 procent 2019.

– Bolånetagare tar i genomsnitt lån som är tre gånger så stort som deras bruttoinkomst, säger Henrik Braconnier, chefsekonom på FI, enligt TT.

FI bedömer att det slopade amorteringskravet kan ha medfört en viss normaliseringseffekt. Mot bakgrund av bland annat den faktorn stoppas alltså undantaget från och med den 31 augusti.

”Många har behövt pausen”

För många svenskar har pausen varit nödvändig för plånboken, enligt Frida Bratt, sparekonom på Nordnet. I nätbankens egen undersökning framkommer det att var fjärde svarande använde pengarna från det slopade amorteringskravet till vardagsutgifter.

– Det indikerar att många har behövt den här pausen. Har man blivit av med sitt arbete och har haft nytta av den här pausen, då kommer det här att bli tufft, säger Frida Bratt.

Men, fortsätter hon:

– Många har använt pengarna till sparande på börsen eller till sin buffert. För den gruppen blir det här ingen ekonomisk smäll. Och de som har drabbats hårdast av arbetslöshet till följd av pandemin är grupper som i större utsträckning hyr bostäder snarare än äger. Den gruppen har inte heller påverkats av det här undantaget.

Erik Thedéen på Finansinspektionen.

230 000 hushåll har beviljats

Drygt 230 000 hushåll har fått tillfälligt undantag från amortering under det senaste året, enligt FI. Bland nya låntagare ligger andelen som beviljats undantag på 9 procent.

– De allra flesta hushåll har valt att fortsätta att betala av på sina bolån. Vi ser detta som ett tecken på en fortsatt god förståelse och vana bland hushållen att amortera, och det är positivt, säger Erik Thedéen i ett pressmeddelande.

Frida Bratt anser att det var väntat att amorteringskravet skulle återinföras, trots indikationer på att många har haft nytta av det.

– Arbetslösheten har inte blivit så hög som befarat och bostadspriserna har inte rasat som många först trodde. De har i stället stigit med följden att skuldsättningen har ökat.

Är det rätt beslut att återinföra amorteringskravet, tycker du?

– Förutsatt att man ska ha ett amorteringskrav, vilket är en diskussion i sig om det är det bästa sättet att få bukt på skulder, tycker jag att det är rimligt att man återinför det. Det är svårmotiverat att förlänga stödet för att utvecklingen har varit som den har varit, säger Frida Bratt.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Följ ämnen i artikeln