Uppgifter: Stordalens flygbolag säger upp all svensk personal

”Det har varit en brutal sommar”

Av: David Peterson , Elisa Amorelli

Publicerad:
Uppdaterad:

Petter Stordalen

Moderbolaget Ving, som ägs av Petter Stordalen, krävde att de anställda skulle gå ner i lön – men facket vägrade.

Nu har förhandlingarna brutits och bolaget meddelar att all svensk personal ska sägas upp.

– Folk är i chock och livrädda, säger en anställd.

I ett internt mejl från Vinggruppens flygbolag Sunclass Airlines, som Aftonbladet tagit del av, framgår det att den svenska kabinpersonalen kommer att sägas upp. Detta efter förhandlingar med facket där bolaget krävde att de anställda skulle gå ner i lön – men facket vägrade. Nu har förhandlingarna avbrutits.

”Tyvärr slutade förhandlingarna i oenighet och utan godkännande av lönemodellen. Det är därför med djup ånger som vi bara har valet kvar att arbeta med lösningar som kommer att leda till uppsägning av all svensk kabinpersonal”, skriver Bent Erlandsen, chef för den operativa verksamheten, i mejlet.

Totalt rör det sig om omkring 180 svenska kabinanställda.

Petter Stordalens Ving har drabbats hårt av coronapandemin.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Petter Stordalens Ving har drabbats hårt av coronapandemin.

”Det har varit en brutal sommar för alla inblandade och det verkade inte finnas någon som på något sätt kunde förutsäga att vi skulle hamna i denna sorgliga situation”, står det vidare i mejlet.

Förhandlingar avslutade i oenighet

Sunclass Airlines kommunikationschef Lisbeth Nedergaard vill inte bekräfta innehållet i mejlet.

– Vi har ännu inte sagt upp några svenska medarbetare, men vi har varnat för att vi kanske måste göra det i ett senare skede. Vi försöker fortfarande att få till en lösning, säger Nedergaard.

I ett mejl till Aftonbladet lägger Lisbeth Nedergaard till att förhandlingarna med företagets medarbetare har inkluderat tio olika fackförbund.

– Av dessa har nio stycken accepterat våra villkor, medan svenska facket Unionen valde att inte acceptera våra villkor för lönesänkning, skriver hon i mejlet.

Hon fortsätter:

– Sammanlagt har över 98 procent av företagets medarbetare röstat för att godta de nya villkoren, något som vi upplever ger uttryck för en lojalitet och engagemang i vår verksamhet och vår framtid, i en tid där covid-19 satt resebranschen i den största krisen någonsin.

Erik Wirkensjö, pressekreterare på fackförbundet Unionen, kommenterar situationen via mejl:

– Förhandlingarna med Sunclass är avslutade i oenighet, hade vi gått med på sänkta löner hade det fått stora konsekvenser för de anställda i längden. Hur företaget kommer att agera nu vet vi inte – det är en fråga som får besvaras av företaget, skriver han.

”Helt i chock”

En anställd som vill vara anonym beskriver en arbetsplats där personalen inte längre vågar föra fram sina åsikter.

– Företaget har kört skrämselpropaganda, det har varit fruktansvärda förhandlingar och folk har varit livrädda, säger den anställda.

Enligt den anställda har facket försökt få till flera olika lösningar men företaget har vägrat lyssna.

– Folk är helt i chock. Det finns de som varit anställda i 20 år och som alltid ställt upp. Nu kommer det här, att de sparkar folk som lagt hela sitt arbetsliv på företaget. Man ger inte öre för oss, säger den anställda om uppsägningsbeskedet.

Haft noll intäkter

Det var i höstas som Petter Stordalen – tillsammans med flera andra investerare – köpte resejätten Ving. Bolaget har sedan dess drabbats hårt av coronapandemin vilket resulterat i noll intäkter under fyra månader, enligt mejlet från Erlandsen.

”Samtidigt fortsatte företaget att ha utgifter som nådde nästan samma nivå som under den vanliga produktionen, och trots statligt stöd i tre länder var vi fruktansvärt nära på att gå i konkurs”, skriver han.

Publicerad:

LÄS VIDARE