Finansinspektionen vill se förbud mot fondprovisioner

Uppdaterad 2021-02-10 | Publicerad 2021-02-09

Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen.

Nätbankerna har tjänat hundratals miljoner på så kallade kickbacks.

Nu vill Finansinspektionen förbjuda fenomenet, rapporterar SVT Nyheter.

– Vi välkomnar diskussionen, säger nätbanken Avanzas vd Rikard Josefson till Aftonbladet.

Kickbacks, alltså fondprovisioner, fungerar så att om du köper en storbanksfond via en fondförmedlare, exempelvis Avanza eller Nordnet, så delar storbanken avgiften med fondförmedlaren som i normala fall får tillbaka halva avgiften från fondbolaget.

Nu vill Finansinspektionen, FI, att fondprovisioner förbjuds inom fondbranschen.

– Risken med kickbacks är att man helt enkelt i för stor utsträckning driver försäljning mot det som är gynnsamt för det egna företaget i stället för det som är bra för kunden, säger Erik Thedéen, generaldirektör på myndigheten till SVT Nyheter.

Enligt honom handlar kritiken om att det kan bli otydligt för kunden vems intresse fondförmedlaren företräder – kunden eller bankens.

– Om du har två stycken fonder, en med en väldigt liten kickback och en med en väldigt stor kickback, så är det en enorm risk att bolaget försöker få kunden att välja den dyrare då man helt enkelt tjänar mer pengar.

Hoppas regeringen tar upp frågan

Finansinspektionen anser att det allra bästa för konsumenterna är så pass enkla produkter som möjligt med mycket låga fondavgifter.

– Jag tror att det i grund och botten är den mest rättframma lösningen på de problem som finns, säger Erik Thedéen.

EU-kommissionen införde 2018 ett regelverk som ger medlemsländerna möjlighet att förbjuda kickbacks. Men än så länge har den svenska regeringen inte valt att gå den vägen.

Enligt SVT Nyheter tjänade nätbankerna Avanza och Nordnet tillsammans runt 600 miljoner kronor förra året bara på kickbacks.

Avanza: ”Välkomnar diskussionen”

Avanza, som förra året tjänade 418 miljoner kronor i fondprovisioner, skriver i en kommentar till Aftonbladet att nätbanken välkomnar diskussionen.

”Det får inte finnas några frågetecken kring intressekonflikter utan det handlar om att alltid sätta kunden först”, skriver vd:n Rikard Josefson i ett mejl.

FI säger att det kan bli otydligt för kunden vems intresse ni företräder – banken eller kundens. Hur ser ni på det?

”Avanza erbjuder ingen rådgivning och har sedan start förordat låga avgifter och uppmärksammat kunder på vad avgifterna gör för sparandet på lång sikt”, skriver Rikard Josefson.

Nordnet: ”Fokus har hamnat lite fel”

Nordnets kommunikationschef Johan Tidestad skriver i en kommentar till Aftonbladet att han tycker att fokus kring fondprovisioner har hamnat lite fel.

”Nordnet är en digital fondbutik där spararna gör sina egna val. Det är inte här som intressekonflikter finns, och inte här som ett provisionsförbud skulle göra någon skillnad i praktiken”, skriver i ett mejl.

Johan Tidestad tycker att ett provisionsförbud i samband med en rådgivningssituation, där rådgivaren kan ha ett incitament att välja en dyr fond framför en billig, är en mycket mer intressant diskussion.

”Det handlar då framför allt om pensionsbolag, banker och förmedlare, och inte om fondplattformar”, skriver han.