SOS Alarm varnar för bluffsamtal

Publicerad:
Uppdaterad:

Bedrägeri

Uppringaren påstår att det finns ett erbjudande som du inte får missa – eller att du har pengar att hämta.

Nu varnar SOS Alarm för de fräcka bedragarna, vars mål är att tömma ditt bankkonto.

– Vi ser att det här är systematiskt och återkommande, säger Sarah Hummerdal, pressansvarig.

Den som får ett samtal som verkar komma från SOS Alarm spetsar nog öronen lite extra, och är sannolikt ganska benägen att följa de instruktioner som ges.

Detta försöker bedragare utnyttja för att komma åt känsliga ekonomiska uppgifter, som koder till bank-id eller annan inloggningsinformation.

På tisdagen skickade SOS Alarm ut ett varningsmeddelande via bolagets app:

”Vi har fått uppgifter om att det förekommer falska samtal från personer som uppger sig ringa från SOS Alarm. Personerna säger att de vill sälja tjänster, ska återbetala pengar eller liknande.”

SOS Alarm har gått ut och varnat för bluffsamtalen i appen.
Foto: SKÄRMDUMP/SOS ALARM
SOS Alarm har gått ut och varnat för bluffsamtalen i appen.

”Sker över hela landet”

Den som går i bedragarnas fälla riskerar att få sitt bankkonto länsat.

– Vi finns till för att skapa trygghet i samhället. Det är jätteallvarligt att personer utnyttjar vårt namn för att försöka lura folk på pengar, säger Sarah Hummerdal, pressansvarig på SOS Alarm.

Antalet inrapporterade bluffsamtal har ökat sedan årsskiftet.

– Det sker återkommande och över hela landet. Men vi tror att de samtal som vi känner till bara är toppen av ett isberg. Därför vill vi gå ut och göra människor uppmärksamma på detta.

Viktigt att polisanmäla

Sarah Hummerdals viktigaste råd för att undvika att bli lurad är att aldrig lämna ut bankinformation på uppmaning av någon annan.

– Det händer att vi ringer upp människor i samband med nödsituationer. Men vi begär aldrig att få inloggningsuppgifter till internetbanken eller något sådant.

Hon rekommenderar alla som tagit emot misstänkta samtal att göra en polisanmälan.

– Man får också gärna kontakta oss för att berätta vad som hänt.


Polisens tips - så skyddar du dig mot bedrägerier

Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till på uppmaning av någon annan.. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta sådan information på nätet.
Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

 

Källa: Polisen

Publicerad:

LÄS VIDARE