Hemberg analyserar finansvalparnas val: ”Tre av fem köttben”

Publicerad:
Uppdaterad:

• Aktie Manager

Tre hundvalpar fick i uppgift att välja ut en portfölj i Aktie Manager.

Val(p)en får tassen upp av ekonomen Claes Hemberg.

– Man behöver inte vara hund för att gilla de här aktierna, säger han.

Hur insatt behöver man vara för att lyckas på börsen? För att ge en fingervisning har Aftonbladet låtit tre hundvalpar välja ut en portfölj i Aftonbladets tävling Aktie Manager.

Ekonomen Claes Hemberg, som också deltar i tävlingen, är på förhand imponerad.

– Finansvalparna har en bra vittringsförmåga, säger han.

”Stabila bolag”

De tre springer spaniel-valparna fick välja ut 9 aktier av de 30 största bolagen på Stockholmsbörsen. De nosade sig fram till:

 1. SSAB A

 2. Alfa Laval

 3. Swedish Match

 4. Skanska

 5. Hexagon

 6. Investor B

 7. Sandvik

 8. Nordea Bank

 9. Swedbank

– Alla bolag är stabila. De kan en vanlig svensk, som inte är hund, också investera i, säger Claes Hemberg.

Två av bolagen, Alfa Laval och Hexagon, ingår i hans egen portfölj. Såväl i tävlingen som på den riktiga börsen.

– Det mest spännande bolaget, tycker jag, är Hexagon. De jobbar mycket med mätteknik till gps:er och liknande, som jag starkt tror på framöver.

Foto: ROBERT GABRIELSSON

”Intressant bolag”

En annan uppstickare ur finansvalparnas portfölj är Skanska. Ett bolag Claes Hemberg inte skulle vara främmande för att investera i.

– Skanska är intressant dels för att det byggs i hela Sverige, räntan är låg och det är bostadsbrist. Dessutom har de en fördel i att USA har satsat 2 000 miljarder dollar på stimulanser där en del ska gå till byggprojekt i landet. Skanska är stora där, de är duktiga på att bygga motorvägar och broar i USA.

– Tror man på det kan Skanska vara extra intressant. Den skulle jag faktiskt kunna titta på själv, av skälen jag nämnde.

Finns det något bolag du inte skulle välja?

– Swedish match skulle jag själv undvika dels av etiska skäl, för att de säljer cigarrer och snus. Men också för att jag använder gps mer än cigarrer. Jag tycker att man ska investera i det man själv kan och förstår, och jag kan ingenting om snus och cigarrer.

Bankaktierna ”tuffar på”

Vad säger du om bankaktierna, Swedbank och Nordea?

– Swedbank är en aktie som på sistone har haft problem med korruption, en stämd vd och annat. Så det är lite turbulens kring det bolaget. Men en fördel med en bankaktier, också Nordea, är att de exponeras mot hela samhället. De är inte så beroende av att råvaror eller andra branscher går bra. De tuffar på.

Foto: JERKER IVARSSON
”Finansvalparna har en bra vittringsförmåga”, säger Claes Hemberg.

Vad tror du om portföljens chanser i tävlingen?

– Jag tror att den kommer att hamna ganska mycket mitt i. Det är med anledning av det är stora bolag som är i olika branscher. Får du en normal börsutveckling tror jag det här kommer gå helt okej. Finansvalparna får tre stycken köttben av fem möjliga.

Och chanserna för utvecklingen på lång sikt, utanför tävlingen?

– Absolut, jag tror att den är stabil. Personligen vill jag dock äga aktier som är mer fokuserade på ett område, som har en tydlig nisch. Alfa Laval, till exempel, som jobbar med energibesparing som ligger i tiden.


Finansvalparnas liga i Aktie Manager

 • Lyckas du bräcka tre hundvalpar på börsen, eller är det du som tvingas gå med svansen mellan benen? Gå med i Finansvalparnas liga – vars mål är att ge finanseliten på pälsen.

 • Pris: Vinnaren i ligan får en Apple iPad Air 10.9" (2020) WiFi 64GB Surfplatta - Rymdgrå (värde 6990 kr)

 • Gå in på mini-ligor. Sök på Finansvalparna

Publicerad: