Trots coronakrisen – bostadspriserna stiger

Publicerad:
Uppdaterad:

Bostadspriser

Bostadspriserna har backat mindre än väntat under våren. Och nu skjuter de uppåt, enligt en mätning från Valueguard.

Men boendeekonomen Claudia Wörmann befarar att den positiva trenden kan bli kortvarig.

De nya siffrorna från bolaget Valueguard visar att prisindex för privatägda bostäder i Sverige gick upp med 2,2 procent i maj. Bostadsrättsindex ökade med 1,0 procent och villaindex med 3,0 procent.

I storstäderna ökade både villa- och bostadsrättindexet . I Stockholm var uppgången 0,9 respektive 2,2 procent, i Göteborg var den 0,7 respektive 2,1 procent och i Malmö var ökningen 1,8 respektive 3,5 procent.

Antalet försäljningar minskade

Att priserna stiger, trots den ovissa situationen, kan bero på att många av de som är på bostadsjakt har ekonomin tryggad och gör affär med vinst från en tidigare försäljning, enligt SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann.

– Vi är inte i ett läge där människor med försämrad inkomst måste sälja i panik för det finns ett skyddsnät mot försämrad inkomst och lättnader i amortering. Om krisen fortgår länge och många fler hamnar i arbetslöshet blir situationen en annan vilket sannolikt kommer att återspeglas även på prisutvecklingen på bostadsmarknaden, säger hon i en kommentar.

Däremot minskade antalet försäljningar i landet något i maj, med ungefär 15 procent, jämfört med i fjol. I Stockholm minskade antalet ännu mer, med mellan 25 och 30 procent.

”Stark prisutveckling i sommar”

I Göteborg har coronaeffekten klingat av enligt Sven-Erik Kristensen, vd på Bjurfors Göteborg. Där har antalet spekulanter nu ökat.

– Vi ser också att dyra bostäder i attraktiva områden går bättre än övriga. En stark orsak till det är den kraftiga återhämtningen på börsen som vi har sett i maj, säger han i en kommentar.

– Vi ser fortsatt positivt på marknaden och räknar med en stark prisutveckling i sommar med fler affärer än normalt, eftersom många stannar hemma i Sverige under semestern.

Betalar du mer än grannarna i boränta? Testa vår nya tjänst!

Betala inte onödigt mycket i boränta! Med Aftonbladets tjänst kan du jämföra om du har högre eller lägre bolåneränta än andra där du bor. Testa här!

Publicerad:

LÄS VIDARE