Coronaviruset sänker bopriserna

Experten: Effekten kan bli större

Av: David Peterson

Publicerad:

Coronapandemin får bostadspriserna att falla i hela landet.
I Stockholm är det raset störst. Där föll priserna på bostadsrätter med 1,7 procent, visar nya siffror.

Pandemivarningen från WHO fick direkt påverkan på de svenska bostadspriserna. När coronaviruset klassades som en pandemi påbörjades en kraftig nedgång på bostadspriserna i Stockholm, visar Valuegards HOX-index.

Under den andra halvan av mars sjönk priserna med 4 procent i huvudstaden, för att sedan sjunka ytterligare 2 procent den första halvan av april.

Priserna minskar

Prisindexet för privatägda bostäder i Sverige gick ned totalt 0,5 procent i mars. Störst effekt har tappet varit på bostadsrätter, där värdet sjunkit med 1 procent. Villaindexet backar däremot bara 0,1 procent.

I Stockholm gick bostadsrättsindex nedåt med 1,7 procent medan villaindex ökade med 0,1 procent. I Göteborg sjunker både bostadsrättsindex och villaindex med 0,8 respektive 1,4 procent. I Malmö går bostadsrätterna nedåt med 1,5 procent och villorna ökar med 0,3 procent, visar Valuegards HOX-index.

Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.
Foto: Klemner Studio
Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Arbetslöshet kan förvärra

Läget kan bli ännu värre, enligt Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

– Blir det så att många går från permittering till arbetslöshet kommer vi i ett annat läge som ger mer effekt på bostadsmarknaden än vad vi ser i dag då många permitteringar faktiskt ännu inte är arbetslöshet. Amorteringslättnader och den låga räntan tjänar i dag som en krockkudde mot ett brant och snabbt prisfall, säger hon i ett pressmeddelande.

De som kan avvaktar just nu med sina flyttbeslut, tror Claudia Wörmann.

– Kvar finns de som av olika skäl inte kan skjuta upp att byta bostad. De som tidigare hade visningar som ett helgnöje och den grupp som var ute på marknaden i syfte att spekulera är helt borta från marknaden idag, vilket gör kundgruppen mer dedikerad.

Publicerad:

LÄS VIDARE