Så hyr du ut ditt boende i sommar

Tjäna 3 000 – 15 000 per vecka

Uppdaterad 2020-07-03 | Publicerad 2020-07-02

Sommaren är ett perfekt tillfälle att hyra ut sin bostad och utöka semesterkassan.

– En lägenhet kan ge en inkomst på 15 000 per vecka, säger privatekonomen Magnus Hjelmér.

I sommar kommer de flesta svenskar att fira semester på hemmaplan och intresset för att hyra boende kommer därför att öka runt om i landet.

– Det är med andra ord ett ypperligt tillfälle att dryga ut semesterkassan genom att hyra ut sitt boende, säger Ica-bankens privatekonom Magnus Hjelmér.

Hur mycket man kan ta betalt för uthyrningen beror på ett antal parametrar: bland annat om bostaden är möblerad, var den ligger, hur stor den är och hur många sovplatser som finns.

– En sommarstuga kan ge en inkomst på allt från 2 500 – 10 000 kronor per vecka. Med en lägenhet i ett storstadsområde kan du tjäna mellan 3 000 och 15 000 per vecka beroende på läge, storlek och om den är möblerad, säger Hjelmér.

Kan vem som helst hyra ut sitt boende?

Nja, det beror på vad för typ av boende du har, säger Magnus Hjelmér.

  • Om du äger en villa eller fritidshus är det fritt fram ett hyra ut.
  • Om du äger en bostadsrätt är det okej att hyra ut men du måste först ha ett godkännande från din bostadsrättsförening.
  • Om du har ett förstahandskontrakt på en hyresrätt behöver du få ett godkännande från din hyresvärd.
  • Om du hyr i andra hand eller om du bor inneboende i en bostadsrätt är det tyvärr förbjudet att hyra ut.
Hur väljer man hyresgäst och hur mycket man kan ta betalt?

Magnus nio tips för när du ska hyra ut ditt boende

Innan jakten på hyresgäster startar finns en rad saker att hålla koll på – oavsett om du tänker hyra ut för en längre period eller under några enstaka dagar via uthyrningssajter som Airbnb eller Blocket.

1. Skaffa tillstånd

Olovlig uthyrning kan leda till hårda straff. Tänk därför på detta:

  • Om du har en bostadsrätt: Att hyra ut din bostadsrätt i andra hand kräver ett godkännande av bostadsrättsföreningen. Det får du genom att lämna en ansökan till föreningen där du kan ”uppvisa skäl” för att hyra ut din lägenhet. Skäl kan bland annat vara att man vill hyra ut till närstående eller att man har svårt att få sin bostad såld på grund av marknadsläget.
  • Om du har en hyresrätt: För att få hyra ut din hyresrättkrävs ett godkännande från din hyresvärd. För detta behöver du beaktansvärda skäl att hyra ut. Beaktansvärda skäl kan beskrivas som viktiga och väsentliga anledningar. Dessa skäl ska visa att du inte kommer använda hyresrätten som bostad under en viss tid.

2. Ta rätt betalt

Olika regler för hyressättningen gäller beroende på om du hyr ut en privatägd bostad (bostadsrätt, radhus, villa eller fritidshus) eller en hyresrätt.

– Generellt är hyressättningen lite friare gällande privatägda bostäder, säger Hjelmér.

Här är några punkter att ha koll på:

Det är inte tillåtet att hyra ut en hyresrätt i vinstsyfte. Däremot får du göra ett påslag på hyran om bostaden hyrs ut möblerad eller delvis möblerad. Vanligtvis brukar inte Hyresnämnden godkänna ett påslag som är större än 10–15 procent.

När det gäller privatägda bostäder kan du räkna ut ett rimligt pris genom att kolla på likvärdiga bostäders bruksvärde.

– Du kan också räkna in bostadens driftkostnader och kapitalkostnader. I driftkostnaderna ingår exempelvis avgiften till bostadsrättsföreningen, hushållsel, vatten och bredband, säger Hjelmér.

Din bostadsrättsförening har också rätt att ta ut en avgift från dig när du hyr ut lägenheten. Om en sådan avgift tillkommer har du rätt att lägga det på hyran till din hyresgäst.

3. Välj rätt hyresgäst

Oavsett hur trevlig en potentiell hyresgäst verkar vara är det viktigt att hen har en god betalningsförmåga så att det inte blir problem med att betala in hyran.

4. Skriv kontrakt

Många uthyrningar i andrahand sker direkt mellan privatpersoner, ofta mellan vänner, bekanta eller bekantas bekanta.

– Då kan det kännas kymigt att hålla på med formella kontrakt. Men vad händer om kollegans kusin till exempel sätter brännmärken i bänkskivan, röker inomhus eller tar med sina tre katter? säger Magnus Hjelmér.

Då är det bra att ha ett lagligt hyreskontrakt. Bäst är det att använd ett som är framtaget av jurister.

Magnus Hjelmér har nio tips på vad du bör tänka på när du hyr ut.

5. Ta deposition

För att du ska känna dig tryggare och för att du ska ha möjlighet att reparera skador om olyckan är framme är det viktigt att på förhand ta ut en deposition. Magnus Hjelmér rekommenderar 1-2 månadshyror som deposition.

6. Se till att vara försäkrad

En vanlig hemförsäkring är oftast inte anpassad för andrahandsuthyrning och täcker inte alltid de skador som kan uppstå under uthyrningsperioden.

– Kolla upp det först och teckna en tilläggsförsäkring eller särskild försäkring om andrahandsuthyrning inte ingår i din vanliga hemförsäkring.

7. Fyll i besiktningsprotokoll, inventarielista och nyckelkvittens

Genom att gå igenom bostadens skick och skriva en inventarielista tillsammans med hyresgästen undviker ni onödiga missförstånd. En nyckelkvittens visar även tydligt hur många nycklar som överlämnats till vem.

8. Överväg att ta hjälp av en mellanhand

Om det känns läskigt att hyra ut din bostad på egen hand finns det många tjänster som erbjuder hjälp med det praktiska kring andrahandsuthyrning vad gäller allt från försäkringar och kontrakt till hyressättning och tillstånd.

– Mot en lägre avgift kan det vara värt det, en del aktörer lägger dessutom avgiften på hyran till hyresgästen så att du slipper gå miste om pengar.

9. Gör avdrag

Intäkterna från hyran ska beskattas med 30 procent, men det så kallade schablonavdraget är 40 000 kronor.

– Det innebär att du kan hyra ut skattefritt upp till 40 000 kronor, säger Hjelmér.

Schablonavdraget gäller per år per bostad. Dessutom får du dra av 20 procent av hyresintäkten. De två avdragen får dock aldrig överstiga själva hyresintäkten.

Bostad

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu