Svensk pension femte bäst enligt undersökning

"Ett system som har en sund struktur”

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Sverige har det femte bästa pensionssystemet enligt Melbourne Mercer Globals senaste sammanställning. Arkivbild.
Foto: Helena Landstedt/TT
Sverige har det femte bästa pensionssystemet enligt Melbourne Mercer Globals senaste sammanställning. Arkivbild.

Sverige har det femte bästa pensionssystemet i världen – efter Nederländerna, Danmark, Australien och Finland. Det anser forskare i det årliga pensionsindexet Melbourne Mercer Global som presenterades på måndagen, rapporterar Bloomberg.

Det svenska pensionssystemet får betyget B på den sjugradiga skalan, tillsammans med länder som Chile, Kanada, Tyskland och Norge.

"Ett system som har en sund struktur med många bra funktioner, men som har rum för förbättringar som skiljer dem från A-betyget", förklarar forskarna.

I rapporten listas flera förbättringsmöjligheter för de svenska pensionerna. Mer hänsyn till ökad medellivslängd, bättre skydd för båda könens pensionsintressen vid skilsmässor och att fler anställda borde kunna ta del av tjänstepensioner är tre av de punkter man tar upp.

Bakom det årliga pensionsindexet står Monash Business School i Melbourne och konsultföretaget Mercer. I årets rapport har 37 länders pensionssystem granskats med hjälp av 40 olika mätvärden som utvärderar hur väl systemen fungerar, hur hållbara de är och allmänhetens förtroende för dem.

Författare till rapporten är David Knox, pensionsspecialist på Mercer. Han menar att fler länder måste anpassa sina pensioner efter en allt högre medellivslängd.

”Pensionssystem över hela världen utmanas av stigande medellivslängd, vilket innebär att mer resurser måste avsättas för att ta hand om hälsa och välfärd för äldre. Därför måste länderna göra pensionssystemen mer robusta”, skriver han i en kommentar, rapporterar Dagens industri.

Sveriges betyg är samma som i fjolårets rapport.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN