Siv, 81, har låg pension trots 40 års arbete

”Ingen guldkant på tillvaron”

Uppdaterad 2021-06-27 | Publicerad 2021-06-26

Siv Lundin, 81, i Katrineholm jobbade som undersköterska i drygt 40 år.

I dag får hon 11 000 kronor i månaden efter skatt i pension.

– Det blir inte många kronor kvar när räkningarna är betalda, så det är mycket jag tvingas välja bort, säger hon.

Siv Lundin började jobba inom vården 1968. De första åren gick hon som vikarie och fick i enighet med den tidens kollektivavtal därför inte någon tjänstepension. Det dröjde nästan tio år innan hon fick fast tjänst och började tjäna in till tjänstepensionen.

– Det bidrar så klart till min låga pension, men det är inte hela förklaringen. Den främsta orsaken är att vi hade så dåliga löner inom vården.

Hon kom att arbeta som fast anställd undersköterska på sjukhuset i Katrineholm fram tills hon var 60 år. Då erbjöds hon avtalspension som hon tackade ja till i samband med stora neddragningar på sjukhuset i Katrineholm.

Fortsatte jobba till hon var 70

Men hon slutade inte jobba helt. Under de kommande tio åren fortsatte hon arbeta halvtid som vikarie samtidigt som hon lyfte pension. Och det är hon tacksam för i dag.

– Att jag fortsatte jobba såpass länge har väl bidragit till att få upp pensionen lite, men inte mycket. Den där extra guldkanten räcker det inte till. Man får tänka på vad man gör av med pengar på.

Siv Lundin, 81, jobbade i vården i 40 år. Hon får totalt 11 000 kronor i pension efter skatt. ”När hyran och allt är betalt blir det inte många kronor kvar. Men jag känner många som får ut ännu mindre”, säger hon.

– Min generation fick inte fluorbehandling av tänderna som barn, så många av oss har problem med tänderna. Det blir snabbt väldigt kostsamt och är något som jag måste stå för själv eftersom det inte räknas som vanlig sjukvård. Det är inte lätt på min pension.

Strax under snittpensionen

Siv Lundins berättelse är inte unik. Tvärtom. Hennes pension är bara någon tusenlapp under genomsnittet för svenska kvinnor. Många av hennes tidigare kollegor från vården får klara sig på en betydligt lägre pension.

Just undersköterskor är en yrkesgrupp som ofta drabbas av förslitningsskador och därför tvingas lämna arbetslivet i förtid med lägre pension som följd. Och det slår hårt mot en redan låg inkomst. Varje års pensionsuttag före 65 ger fem–sex procent lägre pension.

– Det är helt oacceptabelt att det är så här. Uppenbarligen lönar det sig inte att arbeta ett helt yrkesliv, så därför måste pensionerna höjas, säger Tobias Baudin, ordförande för Kommunal.

Tobias Baudin är ordförande för Kommunal.

– Pensionsavgiften måste höjas. Den höjning upp till 18,5 procent som diskuteras nu räcker inte, den måste upp mer än så. Men det måste också ske en retroaktiv höjning så att de om är pensionärer i dag och de som går i pension nu får del av detta. Annars tar det 40 år innan det får genomslag.

– Det handlar om vilket liv vi vill att de människor som har burit det här landet i många år ska ha när de blir äldre. Är det fattigpensionärer de ska vara eller ska de kunna klara sig på sin pension?

Pension

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu