Inflationen äter upp pensionshöjningen

Så mycket blir kvar efter skatt

Publicerad 2022-08-21

Den här veckan kommer den första utbetalningen av den höjda garantipensionen.

Men en stor del av höjningen har redan ätits upp av inflationen.

– För många äldre blir det precis så att de kommer att klara sig, säger Anna Eriksson, sakkunnig på pensionärsorganisationen SPF Seniorerna.

De 650 000 personer som sedan tidigare får garantipension får i genomsnitt en total pension på 12 700 kronor i månaden före skatt, varav 1 700 kronor i garantipension, enligt beräkningar från Pensionsmyndigheten som gjorts på uppdrag av Aftonbladet.

Efter skatt blir det ungefär 11 000 kronor i månaden. Med den inkomstnivån kommer garantipensionen att höjas 900 kronor i månaden före skatt. Efter skatt innebär det en höjning på 700 kronor.

En miljon garantipensionärer

Höjningen är inte tänkt att kompensera för prisökningarna utan ska ses som ett sätt att ge garantipensionärer mer köpkraft. Men tar man med det senaste halvårets kraftiga inflation i beräkningen blir det bara 144 kronor kvar för typfallspensionären.

– Många i den här gruppen lever redan med mycket små marginaler och har därför väldigt svårt att klara så här kraftiga prisökningar, säger Anna Eriksson.

De nya beloppsgränserna innebär även att antalet pensionärer som får del av garantipensionen kommer att öka med 340 000 pensionärer.

 Anna Eriksson, sakkunnig på pensionärsorganisationen SPF Seniorerna.

Därmed kommer nästan 1 miljon av landets 2,3 miljoner pensionärer att få del av det skattefinansierade grundskydd som ursprungligen var avsett för dem med låg eller ingen inkomstgrundad pension.

– Det här innebär att man mer eller mindre klassar nästan hälften av pensionärerna som fattigpensionärer. Det säger något om de brister som systemet har.

Kraftig höjning vid årsskiftet

Garantipensionen är sedan tidigare konstruerad för att följa prisutvecklingen och är därmed inflationssäkrad. Nästa uppräkning sker vid årsskiftet och kommer då att bli högre än någonsin, åtta procent.

– Systemet innebär en väldigt lång eftersläpning. Men vi tycker ändå att just den regleringen är bra eftersom det ger ett långsiktigt förutsägbart system. Det håller klåfingriga politiker borta från att detaljstyra pensionerna bara för att det exempelvis råkar vara valår, säger Anna Eriksson.

– I stället för att gå in och höja garantipensionen, som man har gjort nu, så är det bättre att man i ett sånt här läge sänker matmomsen eller sänker skatten på el. Det är breda lösningar som når alla hushåll. För det är ju inte bara garantipensionärer som drabbas av de kraftiga prisökningarna.

UtgiftspostKostnad jan.Prisutveckling %Kostnad aug.
Hushållsel300 kr39,8419 kr
Förbrukningsvaror120 kr12,2135 kr
Mat2 570 kr11,22 858 kr
Kläder & skor490 kr3505 kr
Hyror7 000 kr1,77 119 kr
10 480 kr11 036 kr
-556 kr
Genomsnittlig pensionshöjning efter skatt700
Kvar efter inflation144

Pension

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu