”Det är en trestegsraket”

Socialförsäkringsministern om pensionsreformerna

Av: 

Fredrik Rundkvist

Pensionsilskan

Många besvikna pensionärer har hört av sig även till regeringskansliet.
Men socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) försvarar utformningen av tillägget.

– Det här pensionstillägget har ju riktats till de grupper som har jobbat under ett långt yrkesliv, 40 år, med låg lön. Och då hamnar man på en nivå på 9 000 till 17 000 kronor, säger han.

Pensionstillägget är ett av Socialdemokraternas vallöften. När det nu till slut genomförs innebär ett väl behövligt tillskott för många pensionärer.
Men det är samtidigt ifrågasatt. Det är ett skattefinansierat stöd riktat mot en stor men tydligt begränsad grupp. På så sätt anses det vara ett stort avsteg från de grundläggande principerna bakom pensionssystemet, bland annat den om att det ska vara raka rör mellan livsinkomst och pension.
Även många som nu får tillägget har reagerat negativt. Det gäller inte minst de som bara får ett mindre belopp. Endast en fjärdedel av de som nu får tillägget kommer att få maxbeloppet på 600 kronor före skatt.

– Det här är ett tillägg som är riktat till de grupper som har jobbat länge men som har haft låga löner. Så det är specifikt riktat till grupper som har en allmän pension på 11 000–14 000 kronor före skatt. Sedan får andra grupper också en inkomstförstärkning, säger Ardalan Shekarabi.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) försvarar utformningen av tillägget.

Fler reformer på väg

I den höstbudget som presenteras nu på måndag väntas flera reformer riktade mot dem med de allra lägsta pensionerna.

– Det kommer att komma en höjning av bostadstillägget, dels taket i bostadstillägget från 7 000 till 7 500 kronor. Men också genom att konsumtionsstödet i bostadstillägget, som går till alla som har bostadstillägg, ska höjas med 200 kronor i månaden. Och sedan tidigare beskedet om ytterligare skattesänkningar som också omfattar pensionärer. De förändringarna kommer att träda i kraft nästa år.

– Men jag håller med om att vi måste göra mer. Vi ser det här som en trestegsraket. Först höjde vi garantipensionen och bostadstillägget förra året. Nu kommer pensionstillägget. Men vi vill ju också höja pensionsavgiften och göra det på ett sätt så att också dagens pensionärer får ta del av pensionshöjningen.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Då kan det bli mindre i pension med nya tillägget

ÄMNEN I ARTIKELN

Pensionsilskan

Pension

Garantipension

Pensionärer

Ardalan Shekarabi

Ekonominytt