Växande ilska mot krympande pensioner

Publicerad 2021-02-04

De senaste 20 årens urholkning av den allmänna pensionen gör att dagens nyblivna pensionärer går miste om 4 500 kronor i månaden.

Nu kräver försäkringsfacket Forena krafttag för att komma till rätta med problemen.

– Det här systemet levererar inte som det var tänkt, säger den samhällspolitiske chefen Håkan Svärdman.

När det nuvarande pensionssystemet sjösattes för 20 år sedan var kompensationsgraden – ett mått på pensionen i förhållande till slutlönen – i genomsnitt 61 procent. I dag är den nere på 47 procent. För en nybliven pensionär med en genomsnittlig lön innebär det 4 500 kronor mindre i månaden.

Det här har inte gått spårlöst förbi. Fyra av tio personer uppger att de känner stor oro för sin framtida pension, enligt en undersökning som Forena har låtit göra. Drygt åtta av tio tycker att den allmänna pensionen ger en alltför låg ekonomisk standard.

– Tanken var ju att det nya systemet skulle vara minst lika bra som det gamla folkpensions- och ATP-systemet. Det lyckades man med de första två årskullarna, men sedan dess har leveransnivån sjunkit med någon procent för varje ny årskull som kliver ut, säger Håkan Svärdman.

En grupp pensionärer demonstrerar framför riksdagen.

Orsaken är främst att livslängden ökar betydligt snabbare än beräknat. Det innebär att pengarna måste räcka fler år än vad systemet är konstruerat för.

”Höjda pensionsavgifter behövs”

Från politiskt håll har man i första hand valt att hantera det här genom att förmå fler att jobba längre. Men trots att åldersgränserna i pensionssystemet har höjts så ligger den genomsnittliga pensionsåldern kvar på ungefär 64 år. Nu krävs snabba insatser för att inte situationen ska förvärras ytterligare, säger Håkan Svärdman.

– Man måste höja både åldersgränsen och pensionsavgifterna. Samtidigt måste man se över socialförsäkringssystemet så att man fångar upp dem som på grund av ohälsa inte orkar jobba vidare och som i dag blir utförsäkrade.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) är ordförande i riksdagens blocköverskridande pensionsgrupp.

Förhandlingar pågår

Diskussioner om att höja pensionsavgiften från dagens nivå på 17,21 procent pågår redan i riksdagens blocköverskridande pensionsgrupp. Socialdemokraterna driver frågan medan bland annat Moderaterna och Kristdemokraterna hittills har förhållit sig avvaktande.

– Pensionssystemet är underfinansierat och möter inte de berättigade förväntningar som medborgarna har. Det behöver reformeras i form av förstärkt inbetalning, säger pensionsgruppens ordförande, socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

– Ett första steg är att partierna åtminstone kommer överens om en höjning till den nivå som det var tänkt från början, det vill säga 18,5 procent.

Den allmänna pensionen utgör den största delen för de flesta pensionärer. Därtill kommer tjänstepensionen, något som de allra flesta löntagare numera har. Räknar man med den blir mediankompensationsgraden för 2020 knappt 60 procent.

De senaste 20 årens urholkning av den allmänna pensionen gör att dagens nyblivna pensionärer går miste om 4 500 kronor i månaden.

Följ ämnen i artikeln