Så påverkar valet din privatekonomi

Uppdaterad 2019-11-18 | Publicerad 2014-09-03

Ökad inkomstskatt för dem som tjänar riktigt mycket och höjt barnbidrag. Eller höjda skatter för att köra bilar som släpper ut mycket avgaser och fördubblad jämställdhetsbonus. Hur det går i riksdagsvalet kommer att påverka din plånbok.

– Det är viktigt att vara kritisk till politikernas löften nu, säger Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson.

I och med att Socialdemokraterna presenterade sitt valmanifest lades den sista stora brickan i valrörelsens spelplan. Nu återstår bara själva slutstriden.

Men oavsett hur regeringen ser ut efter den 14 september så påverkar valet din privatekonomi. Aftonbladet har kartlagt Alliansens och Socialdemokraternas valmanifest ur ett plånboksperspektiv.

Det finns både likheter och skillnader men socialdemokraternas politik kommer inte att genomföras till punkt och pricka eftersom de själva sagt att de inte kommer bilda regering på egen hand.

– De är i mycket överens om vad man ska göra, men de har olika uppfattningar om hur det bör göras, säger Ingela Gabrielsson.

Hon fortsätter:

– Socialdemokraterna vill stimulera och uppmuntra människor genom att höja bidrag och ersättningar. Alliansen håller fast vid sin politik genom att inte höja inkomstskatterna. Det som är gjort ligger kvar.

Höjd skatt för höginkomsttagare

På skatteområdet vill Socialdemokraterna trappa ner jobbskatteavdraget för dem som tjänar mest. Enligt partiets beräkningar skulle förändringen innebära att den som tjänar 75 000 kronor i månaden betalar 500 kronor mer i skatt.

– Vi behöver investera våra gemensamma resurser i skolan. Inte sänka skatten för de som har de högsta inkomsterna, har partiets ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson tidigare sagt.

S vill också slopa pensionärsskatten helt för de som har en pension på maximalt 12 000 kronor i månaden.

– Jag skulle säga att de största vinnarna på Socialdemokraternas politik är de som tar bidrag i dag och pensionärerna. Förlorarna är möjligtvis höginkomsttagarna, som får högre skatter, säger Ingela Gabrielsson på Nordea.

Alliansen betonar i valmanifestet att jobbskatteavdraget ska behållas. Men det bistra ekonomiska läget gör att även de borgerliga partierna vill se skattehöjningar. Alliansen höjer skatterna på alkohol och tobak. I det stora miljöbilspaketet ingår också höjda skatter på smutsiga bilar.

– I Alliansens manifest är det tydligt att det inte blir så stora förändringar. Det tjänar nog de som har jobb på. Man vet vad som gäller och hur det kommer att bli framöver, säger Ingela Gabrielsson.

"Blir konkret i höstbudgeten"

En nyhet i Socialdemokraternas valmanifest var att partiet går ut skarpt och lovar höjda barnbidrag med 100 kronor per barn under nästa mandatperiod. Studiebidraget till gymnasister ska höjas med lika mycket.

Samtidigt vill S begränsa rutavdraget. För läxhjälp vill partiet inte ha något avdrag alls.

Alliansen lovar att förstärka jämställdhetsbonusen för föräldrar som delar lika på dagarna med föräldrapenning. De borgerliga vill också sänka arbetsgivaravgiften för unga under 23 år, men ta bort den nuvarande sänkningen för de som fyllt 25.

– Det är inte höjda utan lägre kostnader som skapar jobb till unga och småföretag, sa Centerledaren Annie Lööf när manifestet presenterades.

Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson uppmanar väljarna att granska vallöftena noga.

– Det är viktigt att vara kritisk till partiernas löften nu. Det är en sak att lova massa saker i valrörelsen, det är en helt annan sak att faktiskt genomföra politiken. Det är först i höstbudgeten som det blir konkret, säger hon.