Hur sparar jag bäst till min semesterresa?

Fråga ekonomen: Christina Sahlberg svarar på läsarnas frågor

Av: 

Christina Sahlberg

Christina Sahlberg

Hur sparar jag på kort sikt? Och hur får man pensionen är räcka så länge som möjligt?
Det vet Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer.
Här svarar hon på läsarnas frågor.

  • Anna: Hur sparar man bäst på kort sikt, till exempel till en semesterresa med bäst ränta?

Christina: Hej Anna!

Det du sparar till din buffert eller till något du vill göra på kort sikt bör du ha på ett sparkonto med “fria uttag” där du lätt kan komma åt pengarna. Storbankerna erbjuder idag ingen ränta på sina sparkonton, men det finns mindre banker och aktörer som erbjuder såväl ränta som fria uttag. Just nu kan du få upp till 0,95 procent i ränta på ett sånt sparkonto. 

Se till att ditt konto har insättningsgaranti. Då är du garanterad ditt sparade belopp även om banken skulle gå i konkurs. Insättningsgarantin skyddar ditt sparande upp till 950 000 kronor per bank/aktör och person. 

Sätt upp ett autogiro från ditt lönekonto till ditt sparkonto och spara lite varje månad, så fylls sparandet/bufferten på efter hand. När du nått upp till ditt sparmål kan du pausa den stående överföringen tills du sätter upp ett nytt sparmål eller vill fylla på din buffert igen. 

Lycka till med sparandet!

Autogiro är spararens bästa vän, enligt Christina Sahlberg.
  • ”Den gamla”: Jag vill veta hur jag ska göra jag som har en låg pension och en summa på banken med noll i ränta som jag plockar ut pengar ifrån hela tiden för att klara mig. Jag kanske lever länge och vill att pengarna skall räcka hela tiden, men vill inte binda dom utan kunna ta ut dem om jag behöver.

Christina: Hej Den Gamla!
Jag skulle rekommendera dig att du öppnar ett sparkonto hos en bank- eller sparaktör där du kan få en ränta på upp till 0,95 procent. Se till att du har “fria uttag” på kontot så att du kan använda pengarna precis som du vill utan några avgifter. Se också till att ditt konto har insättningsgaranti. Garantin gör att du är garanterad dina pengar (upp till 950 000 kronor per bank) även om banken skulle gå i konkurs.

För att få pengarna att växa, så de räcker lite längre, skulle jag rekommendera att du månadssparar en liten slant av det du har på banken (kanske 100 kronor, 1 000 kronor eller det du tror att du kan avvara några år) på ett investeringssparkonto. Sätt upp ett autogiro så överföringen går automatiskt.

Sälj inte när ditt sparande sjunker

Ett Investeringssparkonto kan du öppna hos din bank och där väljer du att investera i en global indexfond med låg avgift. Då kommer dina pengar att följa världens börsers rörelse och över tid kan du förvänta dig en uppgång på runt 8 procent i genomsnitt per år om börsen utvecklas som den gjort historiskt. Din bank kan hjälpa dig med detta. Dessa pengar ska du helst inte använda på ett tag så att de får växa med ränta och ränta-på-ränta. 

Det är viktigt att förstå att börsen går upp och ner, och att du kan komma att se ditt sparande gå ner vissa år, ibland ganska mycket. Men över tid går börsen upp, i genomsnitt, så sälj inte när ditt sparande sjunker utan fortsätt att spara lite varje månad. Lycka till!

  • Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer. Mejla dina frågor till minekonomi@aftonbladet.se eller skicka dina frågor till ”Fråga ekonomen”, Aftonbladet, 105 18 Stockholm.

ANNONS EXTERN LÄNK

Flytta ditt bolån enkelt med bankID – samma ränta till alla

Hypoteket

Publisert:

LÄS VIDARE

Snabbdeklarera inte: "Spara tusenlappar"

ÄMNEN I ARTIKELN

Christina Sahlberg

Sparande

Privatekonomi

Pension

Frågor och Svar