Så funkar nya reglerna om du blir sjuk

Ska gälla retroaktivt

Av: David Peterson

Publicerad:
Uppdaterad:

Regeringens nya regler för karensavdraget och sjukintyget presenterades den 11 mars. Men Försäkringskassan har ännu inte börjat följa reglerna.
– Vi väntar på beslutet, säger Gustav Berg, pressinformatör på Försäkringskassan.

I förra veckan presenterade regeringen flera åtgärder inom sjukförsäkringen med anledning av coronaviruset. Det gäller slopat karensavdrag, slopat krav på läkarintyg och sjuklön.

Men något faktiskt beslut har ännu inte fattats.

– Beslut fattas inom kort. Slopad karens gäller retroaktivt från 11 mars, skriver Viktor Nyberg, pressekreterare hos socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi, i ett meddelande.

Under tiden arbetar Försäkringskassan på som vanligt.

– Frågan bereds nu på regeringskansliet. Vi väntar beslutet i närtid men det har inte kommit. Regeringen har däremot sagt att det ska gälla retroaktivt, säger Gustav Berg, pressinformatör på Försäkringskassan.

– Som jag förstår det så kommer det att gälla från det att det utlovades men vi har inte sett något formellt beslut.

Krav på läkarintyg slopas

Samma sak gäller för det slopade kravet på läkarintyg. Där är förslaget att den som är sjuk ska kunna vara hemma från jobbet i upp till 14 dagar utan läkarintyg. På regeringens sajt uppges det att de arbetar för att förslaget ska träda i kraft så snart som möjligt.

Förslaget innebär även att staten tar över hela kostnaden för sjuklönen, något som arbetsgivaren tidigare stått för de första 14 sjukdagarna, exklusive karensdagen.

– Vi undersöker vilka anpassningar som kan behöva göras, säger Gustav Berg.

Staten tar sjuklönen

Försäkringskassan har ännu inte börjat följa reglerna.
Foto: Johan Nilsson/TT
Försäkringskassan har ännu inte börjat följa reglerna.

Det tredje förslaget handlar om att staten tar sjuklöneansvaret i två månader, något som även omfattar egenföretagare. Det innebär att staten tillfälligt tar hela kostnaden för alla sjuklöner i två månader.

Det förslaget ska gälla från den 1 april till och med den 31 maj i första hand, skriver regeringen på sin sajt.

PODD Så jobbar Aftonbladet med coronaviruset

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur Aftonbladet arbetar kring rapporteringen av coronaviruset och den globala krisen. Gäst är Lena K Samuelsson, publisher på Aftonbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE