Nya Swish-funktionen: Skicka betalningspåminnelse

Av: Michael Toll

Publicerad:

Betaltjänsten Swish lanserar en ny funktion för att deras användare ska unna påminna om uteblivna betalningar.

Något som får kalla handen av psykologen Dan Katz.

– Jag förstår inte vad skillnaden är mot att bara skicka ett sms?

Har du tröttnat på vänner som jämt och ständigt ”glömmer” att swisha pengar? Då kan en ny lösning i swish-appen kanske komma till glädje.

Från och med i dag kan man nämligen skicka ut en förfrågan till personen man saknar pengar från, med ett ifyllt belopp och eventuellt ett förklarande meddelande om vad skulden rör sig om. Mottagaren kan sedan välja att neka förfrågan, eller godkänna den med Bank-id.

Att det kan leda till swishbråk via mobilen tror inte företaget.

– Bråk vet jag inte. Det går absolut att neka betalningen. Det finns även begränsningar i hur många förfrågningar man kan skicka, och man kan blockera användare. Och samma förfrågan som skickats, sedan nekats, går inte att skicka igen, säger Sofia Norén, kommunikatör på Swish.

Tjänsten rullades ut under onsdagsmorgonen. I appen, som måste uppdateras, finns det en flik med namnet ”förfrågningar”.

– Vi har länge sett en stor efterfrågan av det här bland våra användare. Det är lite osvenskt att tjata om betalningar, så det här är en bra funktion för att på ett diskret sätt be om en betalningen, säger Sofia Norén.

Psykologen Dan Katz.
Foto: Press
Psykologen Dan Katz.

Jobbigt att be om pengar

Dan Katz är legitimerad psykolog och psykoterapeut. Han kan förstå varför folk uppskattar det här. Enligt honom är det lite som att be någon annan att lösa ett problem för en. Det kan uppfattas lättare när det finns en mellanhand.

– Det är jobbigt att påpeka att någon gjort fel. Man ligger hellre lite lågt, för att undvika konflikter. Det är så vi människor fungerar. Men själv ser jag inte någon direkt skillnad mot att bara skicka ett sms.

En smartare idé hade, enligt honom, varit en funktion där man ingår en låneförbindelse.

– Då skulle båda parter kunna godkänna att en viss summa ska återbetalas inom en specifik tidsperiod. Då kan påminnelsen skickas ut automatisk från Swish, utan att det blir personligt. 

Tycker du själv det är jobbigt att be folk om pengar?

– Jag har ofta inställningen att ”det här jämnar ut sig”. Men det kan ju bara vara ett resonemang för att slippa hantera situationen. Däremot tycker jag det är väldigt genant när någon vän påminner mig om en betalning.

Publicerad:

LÄS VIDARE