Så ska Sandra, 34, bli ekonomiskt fri vid 40

Sparar halva sin lön – med målet 4,8 miljoner

Uppdaterad 2019-11-22 | Publicerad 2019-10-22

Sandra Bourbon vill äga sin tid.

Om sex år ska Sandra Bourbon ha friheten att äga sin tid.

Hon ska bli ekonomiskt fri, men med det kommer en hel del uppoffringar.

– Jag har inte samma vänner som jag hade förut. Det går inte, säger hon.

Många drömmer om att ha de ekonomiska förutsättningar som krävs för att pensionera sig redan vid 40. Lägger man manken till är också det fullt möjligt, även om man inte tjänar några fantasisummor.

En som har siktet inställt på det är Sandra Bourbon. När Aftonbladet når henne är hon ute och promenerar med sin fyramånadersbebis, och frågar sig själv:

– Det kanske är så här livet som ekonomiskt fri kommer att kännas?

”Jag blir mycket lyckligare av det”

Målet för henne är nämligen tydligt utstakat: Vid 40 ska den ekonomiska friheten vara i hamn. Inte ekonomiskt oberoende, utan fri nog att kunna ”äga sin tid”.

Innan idén föddes var hon lagd åt det slösaktiga hållet. Utelunch varje dag, middagar på stan flera gånger i veckan och dyra flaskor vin. Hon hade nyss fått sitt första jobb efter examen och det ”var skönt att kunna dra kortet utan att bry sig”, som Sandra Bourbon uttrycker det själv.

– Jag bodde hos min pappa under den tiden, men efter ett år där kände jag att det inte var hållbart. Jag behövde börja spara till en egen lägenhet, säger hon.

Det har gått åtta år sedan Sandra Bourbon började ifrågasätta sina utgifter och kom igång med sparandet. Middagsbudgeten på 5 000 kronor i månaden skulle ner till 500, och genom att ta matlåda varje dag räknade hon ut att hon skulle spara 2 000 kronor varje månad. 

– För mig är det jättestor skillnad att ha koll på min privatekonomi. Jag blir mycket lyckligare av det, något som forskningen också har visat. När man har ett ekonomiskt lugn mår man bättre, säger hon och lägger till:

”Börja smått”

– Oavsett om man vill bli ekonomiskt fri eller inte är det värt att dra ner. Börja smått med att ta en matlåda, sen kan man gradvis öka.

För att uppnå den ekonomiska friheten sparar hon i dag halva sin lön. 16 000 kronor har hon att leva på, resten läggs på antingen sparkontot eller börsen.

Hon utgår från den så kallade fyraprocentsregeln, som går ut på att:

  • Räkna ut hur mycket man behöver varje månad. I Sandras fall 16 000 kronor.
  • Resten ska investeras med en avkastning på 8 procents avkastning per år i genomsnitt, minus kapitalskatt.
  • Räkna ut hur mycket du behöver per år. 16 000 x 12 = 192 000 kronor.
  • Dela på 0,04 procent, för att se hur stor aktieportfölj du behöver för att kunna plocka ut 192 000 kronor om året. I Sandras fall 4,8 miljoner kronor.

Fått ändra sitt leverne

Har du behövt ändra mycket i din vardag?

– Jättemycket. Allt har skett stegvis, men till exempel har jag inte ens samma vänner som förut. Det går inte att hänga med dem som hänger på krogen hela tiden eller som vill åka på jättedyra resor. Då började jag tacka nej till såna saker, för jag ville hellre bjuda över dem på middag hemma hos mig.

Vad saknar du mest med ditt ”gamla” liv?

Svår fråga. En sak som är skillnad till det bättre är att jag uppskattar varje köp mer när jag inte drar kortet hela tiden. Nu kanske jag äter lunch ute en gång i månaden, och då känns det så himla lyxigt.

”Behöver planera mer”

Men, säger hon, det tar mer tid och tankekraft att leva som hon gör nu.

– Man behöver planera mer. Man kan inte bara få något infall, säger Sandra Bourbon. 

Vad ska du göra efter 40 när miljonerna är intjänade?

– Jag kommer nog att följa hela den trenden kring gigekonomin. Jag hatar inte att jobba, tvärtom, men jag vill inte vara bunden till en specifik plats hela tiden. Jag vill äga min tid och kunna jobba varifrån som helst – hur mycket eller lite jag vill.

Fyra tips: Så sänker du dina kostnader

  1. Hitta din plats på jorden och lev lokalt: Det vill säga bosätt dig på en plats där du har det mesta som du vill och behöver göra både i vardagen och på fritiden på bekvämt cykel och gångavstånd.
  2. Fokusera på det du valt: När du väljer att göra en sak väljer du bort annat och avstå då från att fokusera på detta. Snegla inte på andra utan gör dina val och var nöjd med dem.
  3. Låt saker ta tid: Spring inte iväg och försök lösa saker i all hast, låt i stället bättre lösningar växa fram. Ett exempel på detta är renoveringar som oftast blir bättre och billigare om man hinner bo in sig ett tag.
  4. Se köp som en sista utväg: När ett behov uppstår fundera på vilka olika lösningar som finns för att lösa detta. Har du redan något i källaren, kan du låna av grannen, går det att lösa på något annat sätt? Endast i sista hand köper du en grej eller en tjänst.

Källa: Boken ”Ut ur ekorrhjulet – så blir du också ekonomiskt fri” av Maribel och Oskar Lindberg.

PODD Därför kommer lågkonjunkturen nu

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om det ekonomiska läget och om hur det kan påverka dig.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Privatekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Följ ämnen i artikeln