Så påverkas din ekonomi vid skilsmässa

Tipsen som räddar din ekonomi

Uppdaterad 2019-11-22 | Publicerad 2019-10-27

Rusta din ekonomi för skilsmässa.

Hur nykära ni än må vara är det faktiskt bra att vara förberedd för en äktenskapskrasch, är sparekonomen Frida Bratts råd.

– Det är bättre att ha tänkt på detta innan det eventuellt händer än efter, säger hon.

Att gå igenom en skilsmässa är för de flesta en känslomässig berg- och dalbana. För många kan upp- och nedgångarna även omfatta ekonomin.

Bäst är därför att förbereda sig ekonomiskt för det värsta, trots att det är det sista man vill tänka på när man mött sitt livs kärlek. 

– Även om det är riktigt, riktigt trist är det alltid viktigt att ha i åtanke vad som händer med ekonomin om äktenskapet inte skulle hålla, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Gäller att rusta sig

Det finns frågor att ställa sig innan en eventuell skilsmässa är ett faktum, konstaterar hon. Oavsett om man har barn i tonåren eller småbarn bör man veta hur man ska klara sitt och barnens uppehälle på bara en inkomst. Kommer man att ha råd att bo kvar i sin bostad? 

– Det är bättre att ha tänkt på detta innan det eventuellt händer. Det gäller särskilt om det finns barn med i bilden, säger Frida Bratt. 

Statistik över hur många som skiljer sig varierar. Det finns forskning som visar att så många som 50 procent av alla äktenskap slutar i skilsmässa. Oavsett gäller det att rusta sig, och ett av många frågetecken är då boendet. 

– Ofta vill man kunna bo kvar i samma område så att barnen slipper bryta upp från förskola och skola. Titta på vad en bostad, som också rymmer barn, kostar i närområdet och om en sådan är möjlig med din inkomst i dag, säger Frida Bratt.

– Det är klokt att också testa att göra en budget med en inkomst och se hur den står sig.

Rusta din plånbok för en skilsmässa.

Spara till enskild egendom

Frida Bratt råder par att redan under tiden som gifta sätta av en del av sitt sparande till enskild egendom.

– Det gör att sparandet inte ingår i en eventuell bodelning, som görs vid en skilsmässa om man inte är överens om hur ekonomi ska delas upp.

En idé är att sätta av pengar till den förälder som har varit hemma mest med barnen. En lång föräldraledighet innebär i de flesta fall uteblivna tjänstepensionsinbetalningar.

– Kanske gick man miste om avancemang på jobbet som skulle ha lett till högre lön och därmed högre pension. Men glöm inte att sparandet måste göras till enskild egendom, annars delas även denna sparpåse rakt av mellan båda parter, säger Frida Bratt.

En tredje faktor att ha i åtanke, om man är sambos, är att inte den ena partnern står för kapitalvaror som bil och båt, medan den andra betalar förbrukningsvaror som mat och kläder till barnen.

– Är man inte gifta är risken då att ena partnern får det som den har köpt, medan den andra inte har några kapitalvaror att behålla. Lever ni under äktenskapsliknande förhållanden är det därför en god idé att åtminstone av juridiska skäl gifta sig. Då riskerar man inte att det här händer eftersom en bodelning görs om man inte är överens, säger Frida Bratt. 

Så rustar du din ekonomi för skilsmässa

  • Fundera på hur du på sikt skulle klara dig som en egen ekonomisk enhet, om det händer din make/maka något eller om ni skiljer er.
  • Innan du jobbar deltid, tar mest föräldraledighet eller vabbdagar – ta reda på hur det påverkar din ekonomi på sikt. Kanske kan ni jobba 80 procent var när barnen är små?
  • Om du börjar jobba mindre - kräv ekonomisk kompensation av din äkta hälft. Kanske pengar på pensionskontot?
  • Spara viktiga papper, bankutdrag och stora kvitton.
  • Vid en skilsmässa: Våga medge om du behöver hjälp, och ta den! Till exempel av jurist eller bankperson.
  • Läs på om regler och villkor.
  • Fatta inga stora beslut mitt under värsta krisen. Bodelningen kan till exempel vänta ett tag.

Källa: "Skilj dig ordentligt! Separationshandboken" av Pia Sehm

Tre tips: Så får du pengarna att räcka längre under äktenskapet

  • Att klara i princip samma utgifter men med halverad inkomst är sannerligen en utmaning. Är man överens om uppdelning av inköp till barnen och så vidare är det naturligtvis lättare.
  • Mitt tips är att köpa begagnat. Särskilt höst- och vinterkläder till små barn går att hitta i fint skick på nätet. Cyklar och liknande kan också köpas begagnat. En stor utgift, förutom boendet, är bil.
  • Går vardagen ihop utan en bil? Enligt devisen många bäckar små går det att spara in på utgifter genom att storhandla (och inte småhandla ofta) och köpa varor efter säsong.

Källa: Frida Bratt

Privatekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu