Efter a-kassan: Nu är Ellinor, 30, miljonär

”Alltid sparat 50 till 60 procent av lönen”

Av: David Peterson

Publicerad:
Uppdaterad:

Snål? Nej, sparsam. Dessutom miljonär.
Ellinor Johansson, 30, började spara som 15-åring.
Nu har startplåten på 5 000 kronor förvandlats till en miljon.

– Folk kan tro att jag lever på vattensoppa pimpad med grönsaksbuljong. Men det handlar om att planera, säger Ellinor Johansson.

För ett par veckor sedan blev hon miljonär. Ett mål hon arbetat mot sedan konfirmation för 15 år sedan. Då fick hon 5 000 kronor från släkt och vänner.

– Jag bestämde mig för att jag ville ha 10 000 kronor. Jag började spara 100 kronor av studiebidraget varje månad.

Sparsam livsstil

På den vägen var det. Ett par år senare, när hon fyllt 18 år, började Ellinor spara på börsen. Men fokuset på sparandet har inte varit utan uppoffringar.

– Jag gick aldrig och fikade på stan i gymnasiet utan bjöd hem folk i stället för att lägga 59 kronor på latten.

När det första lönekuverten damp ned ett par år senare hade hon vant sig vid den sparsamma livsstilen. Men den nya inkomsten ledde inte till dyra vanor, i stället fortsatte Ellinor lägga pengarna på sparandet.

– Det kändes som att jag inte behövde så mycket pengar och därför kunde jag spara otroligt mycket. Jag har nästan alltid sparat 50 till 60 procent av lönen.

Själv beskriver Ellinor Johansson sin livsstil som minimalistisk. Hon bor i en liten bostadsrätt som är billig i drift och lagar matlådor för hela veckan på lördagsförmiddagar. Varje morgon tar hon med sig en kaffetermos i stället för att köpa kaffe ute.

Trots att hon varit arbetslös och gick på a-kassa under stora delar av förra året har hon kunnat fortsätta spara. Även som arbetslös lade hon undan drygt hälften av inkomsten.

– Det handlar om att hela tiden tänka på att minimera utgifterna. Kanske också om att ta sig tiden att prioritera det.

Ellinor Johansson beskriver sitt levnadssätt som minimalistiskt.
Foto: Petter Allgulin
Ellinor Johansson beskriver sitt levnadssätt som minimalistiskt.

En miljon på kontot

Miljonärsögonblicket, som Ellinor Johansson beskriver som magiskt, inträffade när hon satt på pendeltåget på väg hem från jobbet för ett par veckor sedan.

– Det var en häftigt känsla. Jag satt och räknade hur många siffror det var. Att det var sjusiffrigt var verkligen: ”oj, shit alltså”.

Nu är målet inställt på nästa miljon.

– Jag vill kunna leva helt och hållet på detta. Men för att det inte ska bli för övermäktigt siktar jag alltid först på nästa 100 000 kronor.

Fakta: Tre tips från Ellinor – så kommer du igång

  1. Använd dig av en internetmäklare och välj där en färdig portfölj. Det är nybörjarvänligt men du kan ändå välja vilken typ av bolag du vill investera i, till exempel miljövänliga eller jämställda.

  2. Leta upp småbolag som gått bra. Titta på de stora småbolagsfonderna och försök hitta något bolag som flera valt att ha i sin portfölj.

  3. Våga be om hjälp. Både på Twitter och Facebook finns massor av personer som gärna svarar på frågor. Det är en väldigt generös miljö.

PODD Så blir ekonomiåret 2020

I podden avsnitt av Aftonbladet Daily pratar vi om det kommande året – inklusive brexit, USA-val och lågkonjunkturer.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN