Lulu Carter om att vittna mot Timell: ”Inte trevligt för någon”

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

Hon var med och startade Metoo-rörelsen i Sverige genom att slå larm om Martin Timells beteende.

På torsdagen vittnade Lulu Carter mot den våldtäktsmisstänkte tv-profilen i Attunda tingsrätt.

”Det är inte trevligt för någon att sitta i en rättssal”, skriver Carter i ett sms till Nöjesbladet.

LÄS VIDARE

Det har gått nästan tio år sedan redaktionen för TV4:s succéprogram ”Äntligen Hemma” hade fest hos Martin Timell, 60, på en ö i Stockholms skärgård.

Under tillställningen var Timell tillsammans med flera andra personer i en badtunna. Då ska han ha fört in sina fingrar i underlivet på en kvinna – som i höstas polisanmälde honom för våldtäkt.

Det saknas teknisk bevisning från tillfället. I åtalet stödjer sig kammaråklagare Anna Bengtsson i stället helt på redogörelser från personer som befann sig på festen.

Sju vittnen förhörs

När rättegången mot tv-profilen fortsatte i Attunda tingsrätt på torsdagen hördes sju vittnen. Bland dem fanns inredaren och tv-profilen Lulu Carter. Hon var med och startade Metoo-rörelsen i Sverige när hon berättade om trakasserier och övergrepp som Martin Timell misstänks ha utsatt henne för. 57-åringen deltog även i skärgårdsfesten 2008.

Nöjesbladet har varit i kontakt med Carter, som inte vill kommentera rättegången. I ett sms berättar hon dock om känslorna efter vittnesmålet:

”Att sitta i en rättssal är inte trevligt för någon inblandad. Jag svarade på de frågor jag kunde svara på efter bästa förmåga.”
I samband med att Timell åtalades beskrev Lulu Carter rättsprocessen som mycket betydelsefull.

– Jag tycker att det är fantastiskt och bra och det talar sitt tydliga språk. Något håller på att hända på en rättslig nivå i Sverige – att kvinnor blir hörda.

”Tagen av stundens allvar”

Det första vittnet att höras var en man, som arbetat både med Timell och målsäganden.

– Det var nervöst, men det känns bra att vara en del av rättvisan, säger mannen till Aftonbladet efter förhöret.

Vittnet befann sig i badtunnan när det misstänkta övergreppet ska ha ägt rum. Han vill dock inte gå in på vad han såg.

– Den redogörelsen har jag lämnat till rätten.

Kan du säga något om vad frågorna i rättssalen gällde?

– Det centrala är ju händelsen i tunnan. Det var det som det handlade mest om.

Hur var det att se Martin Timell där i rättssalen?

– Jag har jobbat med honom i flera år. Jag tycker att allt mest känns sorgligt. Både han och kvinnan som anmält honom verkade väldigt tagna av stundens allvar.

Martin Timells programledarkollega Karin Mannerstål väntas också framträda i rätten. Även hon var i badtunnan vid tillfället. Mannerstål har kallats som vittne av försvaret.

– Jag uppfattar ingenting ovanligt under badet, min minnesbild är att det bara var trevligt, har Karin Mannerstål sagt i polisförhör.

Bakom stängda dörrar

Torsdagens förhandlingar startade några minuter efter klockan 09. Överläggningarna hölls bakom stängda dörrar, precis som vid den första rättegångsdagen i måndags.

På väg in i salen uppgav advokat Elisabeth Massi Fritz, målsägarbiträde för kvinnan som anmält Timell, att processen är tuff för hennes klient.

– Det är jobbigt för henne. Även om det har gått tio år finns det inget som säger att händelsen fortfarande inte är ett öppet sår.

När dörrarna till rättssalen öppnades var Martin Timell inte på plats. Under måndagen bar tv-profilen dock kavaj, och såg sammanbiten ut. Målsäganden befann sig då inte i salen, utan följde förhandlingarna från ett intilliggande rum.

Timell företräds av advokaten Hanna Lindblom. Hon menar att viktiga detaljer saknas i flera av vittnesmålen.

– Det är uppenbart att det är svårt att minnas detaljer från händelser som ägt rum långt bak i tiden, säger hon till Aftonbladet efter förhandlingarna.

Rättegången avslutas på fredagen. Då ska ytterligare tre vittnen höras. Åklagaren och försvaret ska också hålla sina slutpläderingar.

Domen i målet väntas falla den 8 juni.

Publicerad: