Sofia Helin: ”Jag tänker, hur skulle Saga ha gjort?”

Uppdaterad 2017-12-20 | Publicerad 2017-12-06

Allt har ett slut.

Nu ska Saga Norén och de andra rollkaraktärerna från tv-serien ”Bron” begravas. Säsong 4 har premiär på nyårsdagen och manusförfattarna har lovat att det blir den sista.

Men för Sofia Helin tar det inte slut. Hon har börjat tänka som sin rollfigur, Saga.

– Det smittar. Allt annat är en lögn. Det är fysiskt bevisat att det gör det, säger Sofia Helin.

En kvinna stenas till döds på Pepparholmen i Öresund. Den danska polisen Henrik Sabroe och hans nya kollega Jonas Mandrup börjar nysta i fallet.

Samtidigt sitter Saga Norén i fängelse för att ha mördat sin mamma. Hon är ett vrak – när Saga inte längre kan utföra sitt yrke tappar hon fotfästet.

Förutom det vanliga bestialiska seriemordet är säsong 4 av ”Bron” ett försök att utforska temat identiteter.

– Vem är man om man inte längre kan vara pappa till sina barn? Eller vem är man när man inte längre kan vara polis? förklarar Thure Lindhart, som spelar den danske polisen Henrik Sabroe.

Började tänka som Saga

När sagan om Saga tar slut är Sofia Helin på toppen av sin karriär.

Men det är inte bara yrkeslivet som har fått ett uppsving. Att under flera år spela en rollfigur som är extremt effektiv och strukturerad har varit positivt.

– Hur jag tänker och hur jag gör på dagarna sätter spår. Jag vet att det påverkar hjärnan fysiskt. Det är därför KBT-terapi funkar, säger Sofia Helin.

Det är i rollen som tvåbarnsmamma Sofia har dragit nytta av rollfiguren. I stället för att dras med i känslor kring barnen har hon ibland tagit ett steg tillbaka och frågat sig själv – lite på skämt men också på allvar: Vad skulle Saga ha gjort?

– Hon har påverkat mig på många bra sätt. Jag har tagit med mig en del av hennes sätt att tänka helt sakligt. Inte alltid men ibland, säger Sofia Helin och fortsätter:

– Det är bra att ha i föräldraskap för där är det så mycket emotioner inblandat. Då är det bra att vara väldigt konkret och reda ut för sig själv vad som ska göras.

Kanske är temat identiteter en naturlig final på serien som har speglat skillnader och likheter mellan danskar och svenskar.

– Ofta har man ett halvkomplicerat förhållande till sin granne. Man tror man gör likadant men så är det inte alltid, säger Anders Landström, medproducent.

”Tack för en go natt!”

Kulturkrockarna har funnits där. Som den gången när den danske producenten Bo Erhardt skickade blommor till den kvinnliga danska regissören, Charlotte Sieling, efter en tuff nattinspelning.

– Bo skickade blommor och ett kort med texten ”Tack för en go natt!”. Det går ju inte för sig. Vi är ju så jämlika i Sverige, säger Anders Landström.

Tilltaget möttes av en del sura miner och Anders Landström fick rädda situationen genom att skicka blommor till alla i teamet.

Manuset till säsong 4 arbetades fram under slutet av 2015 och början av 2016. En tid när det på gick en enorm flyktingström genom Europa. Miljontals människor som fått lämna allt var tvungna att söka en ny början i något annat land.

– Det är nästan omöjligt att inte vidröra det som hände då. Hade vi inte haft med något om det hade folk tyckt det var väldigt konstigt, säger Camilla Ahlgren, manusförfattare tillsammans med Hans Rosenfeldt.

Spoilervarning för förhållande

Relationen mellan Saga och hennes danska kollega Henrik sätts på prov under säsong 4.

– Det kommer hända väldigt mycket mellan dem. Deras relation kommer utsättas för stora påfrestningar, säger Hans Rosenfeldt.

Han avslöjar att Saga flyttar in hos Henrik. Motvilligt inledningsvis och i en replik beskriver Henrik tydligt situationen för en kollega: Jag behöver Saga mer än vad hon behöver mig.

Hur det slutar vet vi först efter att sista avsnittet.

Hans Rosenfeldt och Camilla Ahlgren avfärdar alla tankar om en femte säsong. Istället är de rörande överens om att serien begravs i en riktigt bra final.

– Vi tycker att det är väldigt tillfredställande. Men det kommer inte alla tycka, säger Camilla Ahlgren.

"Bron" recension: Sofia Helin är bättre än någonsin i säsong
fyra
Allt du behöver veta om
”Bron”

Har sålts till 188 länder

”Bron” har sålts till 188 länder, vilket gör den till mest framgångsrika svenska tv-serien genom tiderna.

Det tacksamma konceptet med ett kriminaldrama som utspelar sig vid en gräns har också gett flera re-makes.

En version om gränsen mellan USA och Mexiko, en som utspelar sig vid tunneln mellan Storbritannien och Frankrike och nu en Rysk-Estnisk produktion. Producent Anders Landström flaggar för att det kan bli fler.

– Sydkorea har hört av sig och ville göra en fiktivhistoria om gränsen mellan Syd- och Nordkorea. Det ligger lite på is nu. Men inte omöjligt att det blir av, säger Anders Landström.

Följ ämnen i artikeln