Olle Jönsson i Lasse Stefanz tvingades svarva ner tänderna

Dansbandsikonen om nya skivan, sommarturnén – och svåra tandproblemen

Av: Andreas Hansson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

Ny skiva, turné och semesterplaner.

Livet är på topp för Olle Jönsson.

Men tidigare i år tvingades han svarva ner tänderna i sin överkäke.

– Det låter som att jag har alla jävla sjukdomar, säger han.

Det är bråda dagar för Lasse Stefanz.

Deras 50 års-jubileum tar snart formen av sommarturné, samtidigt spelar de in sin kommande skiva som släpps innan midsommar.

– Vi ser inget mörker i horisonten, allt rullar på. Men det är mycket. I början av juni åker jag på semester så skivan måste bli färdig. Jag brukar bli lite nojig för att rösten ska hålla, man får inte bli förkyld, ska vara utsövd och kunna låtarna. Vi får hoppas att det håller, säger Olle Jönsson, 61.

Han är förtegen kring den nya skivan men släpper plötsligt ett köttben.

– Vi har plockat upp en gammal Dr Hook-låt från 73–74, och så är det är lite spännande låtskrivare. Niklas Strömstedt har gjort en jädra bra låt, en in i helvete underfundig text som passar mig: ”Du hinner med en gubbe till”.

Låten skrev Niklas Strömstedt, 58, när han och hustrun Jenny Strömstedt, 44, tillika omvittnat Lasse Stefanz-fan, spelade in TV4-programmet ”Strömstedts” och diskuterade åldersskillnad ihop med Helena Bergström, 53, och Colin Nutley, 73. Olle Jönsson kan dra egna paralleller till hustrun Gunilla, 55.

– Jag har en fru som är sex år yngre så jag sjunger den ur mitt eget hjärta: du hinner nog med en gubbe till med mindre rynkor om jag dör, säger Olle Jönsson.

Olle Jönssons hälsa har blivit en följetong genom åren: hjärtinfarkt, karpaltunnelsyndrom, strejkande rygg, knän...

Jag är ingen hälsoguru precis

Han brister ut i ett stort skratt.

– Det låter som att jag har alla jävla sjukdomar. Jag tycker det går bra nu, det är inget som hindrar mig nu. Man ska inte säga för mycket... Det låter jävligt dumt men jag tar ju hellre en hjärtinfart till än den här diabetesen som jag blir påmind om varje dag.

Han håller sockernivån, vikten ligger hyfsat stadig.

– Jag är ingen hälsoguru precis. Jag borde äta mer grönsaker, men frukt är jag ganska bra på. Men jag har börjat göra en smoothie som jag tycker är jävligt god. Jag blandar hallon och rödbetor i yoghurt, och så ingefära. Det blir smaskigt. Man ska inte bli rädd när man går och kissar sedan bara, för man kissar lite rött.

Svarvade ner tänderna

Under året har han tvingats svarva ner tänderna i överkäken och ersätta dem med porslinständer.

– Jag fick tandlossning efter illa skötta tänder sedan jag var liten i kombination med diabetesen. Nu har jag fått en ny uppsättning i överkäken, det tog 1,5 månad innan allt var fixat och kostade över hundratusen men det var väl placerade pengar. Jag var rädd att jag skulle börja läspa men det har gått jättebra.

Nu har han tvingats skärpa munhälsan.

– Jag är noga med att borsta tänderna och skölja med fluor, nu får ja sköta mig om jag ska kunna fortsätta sätta tänderna i en god t-bensstek.

Han röker fortfarande 10 cigaretter om dagen, fler ute på turné.

– Jag har sagt till läkaren att jag inte kan sluta om det så går hål i lungorna. Tyvärr med stort t. Men man får väl ha någon last.

Tränar du något?

– Inte mer än att jag springer runt med hundarna här på gården eller är med hästarna i hagen, jag springer inte fast jag skulle behöva det, men det kommer väl. Jag håller vikten någorlunda men det är klart att jag skulle vilja orka mer.

Vi har inte varit några skojare, vi har inte velat lura någon

Olle Jönsson och kapellmästaren Christer Ericsson är de enda orginalmedlemmarna från starten.

– Det känns skönt att ha honom vid min sida, annars hade jag nog inte orkat. Det är en kompis man haft att luta sig mot genom 50 år, i plus och minus.

Bråken med Lasse Sigfridsson är fortfarande ett sår.

– Det vill jag inte kommentera längre, det är bara så jobbigt. Jag hoppas bara att det får ett slut så att man kan gå vidare med högt buret huvud. Vi har inte varit några skojare, vi har inte velat lura någon.

Vi byter samtalsämne: den hägrande sommaren och den kommande skivan.

– Det känns jävligt konstigt men efter så många plattor känns det fortfarande osm en höjdpunkt att se hur folk reagerar.

Publicerad:

LÄS VIDARE