Komikern anklagar ”Svenska nyheter” för skämtstöld

Svaret: ”Olika uppfattningar”

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Komikern Sandra Ilar anklagar SVT-programmet ”Svenska nyheter” för skämtstöld.

Men SVT menar att de har olika uppfattningar.

– Jag har inte fått någon respons eller några svar, de bara ignorerar det här, säger Sandra Ilar.

Sandra Ilar, 31, har tidigare jobbat för SVT:s humorprogram ”Svenska nyheter” under flera säsonger.

När hon tittade på den pågående säsongens första avsnitt såg hon ett skämt om slöjd i skolan och tänkte direkt att det var likt ett skämt som hon själv har i sin stand up-show och som även finns filmat.

– Jag vet att folk på ”Svenska nyheter”-redaktionen har koll på det materialet och jag har aldrig skrivit den typen av manus till dem. Jag kontaktade dem för att kolla vad som hände, men jag fick inget svar och programledaren lämnade bara chatten på en gång, säger hon.

Sandra Ilar.
Foto: Privat
Sandra Ilar.

Känner sig maktlös

Sandra Ilar säger att hon senare fick en ursäkt från programmets producent. Men förra veckan fick hon höra från sina följare att programledaren Kristoffer Appelquist, 45, ska ha fortsatt att ta åt sig äran för skämtet under sin medverkan i ”Morgonpasset” i P3.

– Alla vet att det kan hända att man råkar ta någons material, det är ganska lätt hänt i humorvärlden och stand up, men det handlar om att hantera det snyggt. Då skulle det här vara utagerat efter ursäkten från producenten, även om jag inte hört något från programledaren. Men nu fortsatte det. Man känner sig väldigt maktlös.

”Illa skött”

När hon återigen kontaktade redaktionen fick hon ingen respons. Komikern säger att det inte var förrän hon började skriva om händelsen på sina sociala medier som hon fick ett samtal från dem, men utan en förklaring.

– Jag vill inte bråka med SVT och det har jag sagt. Men jag har inte fått någon respons eller några svar, de bara ignorerar det här. Jag tycker att det är så illa skött.

Foto: BJÖRN LINDAHL
Kristoffer Appelquist, programledare Svenska Nyheter.

Appelquist: ”Inte snott”

När Aftonbladet når programledaren Kristoffer Appelquist säger han att han aldrig har sett Sandra Ilars föreställning.

– Det är jag själv, tillsammans med redaktionen, som har skrivit det här skämtet, så jag vet att vi inte har snott det av henne. Vi har helt enkelt råkat skriva ganska lika skämt som hon redan har uppträtt med. Då är det så att som ståuppkomiker, om man gör något material som är likt det som någon annan redan har gjort, då backar man ju.

Komikern säger också att det är något som ofta händer i stand up-världen.

– Men det missade vi den här gången. En av oss som jobbar på redaktionen har sett föreställningen och det är det Sandra är förbannad över och det förstår jag att hon reagerar på.

Han säger att han tänker att saken borde vara utagerad efter ursäkten från producenten.

På frågan om Sandra Ilars kritik mot hans medverkan i ”Morgonpasset” svarar han:

– Det är svårt för mig att säga något om det. Hon har inte ringt mig eller skrivit något mejl, så jag får nöja mig med att bemöta det där med skämtstöld.

SVT: ”Olika uppfattningar”

Sandra Stridh, projektledare för ”Svenska nyheter”, väljer att kommenterar via mejl:

”Redaktionen och Sandra Ilar har olika uppfattningar om det som hänt. Vi har bett om ursäkt om hon upplever att vi tagit några skämt från henne. Vår manusavdelning är de som tillsammans arbetar fram manus, faktadelar och skämt. Sedan äger redaktionen skämten. Av hänsyn till alla inblandade så vill jag inte kommentera ytterligare”.

Publicerad:

LÄS VIDARE