Daniel Day-Lewis går i pension

Slutar nu skådespela

Av: Louise Åström

Publicerad:
1 av 3 | Foto: Mario Anzuoni / X90045

Daniel Day-Lewis är klar med skådespeleriet.

Det trefaldiga Oscarvinnaren går nu i pension.

– Han kommer inte längre att jobba som skådespelare, uppger hans talesperson Leslee Dart i ett uttalande, skriver Variety.

Den brittiska skådespelaren som har hunnit fylla 60 har spelat allt från president till gängledare. Hans karriär sträcker sig över fyra årtionden och han har vunnit tre Oscarsstatyetter.

Nu går stjärnan i pension, uppger Variety. I ett uttalande bekräftar hans talesperson, Leslee Dart, uppgifterna.

”Daniel-Day Lewis kommer inte längre att jobba som skådespelare. Han är oerhört tacksam gentemot alla som samarbetat med honom och den publik han haft under de många åren. Det är är ett privat beslut och varken han eller hans representanter kommer att kommentera det här mer”, säger hon, skriver Variety.

Har vunnit tre Oscars

Trots att han går i pension planerar han, enligt källor till Variety, att genomföra marknadsföringen till den senaste filmen han är med i. Filmen har premiär i USA i jul men har ännu ingen titel. I filmen har han jobbat tillsammans med Paul Thomas Anderson, samma man som regisserade filmen ”There will be blood”.

Day-Lewis är känd för sitt metodskådespeleri och är enligt Variety den enda skådespelaren som någon som vunnit tre Oscarsstatyetter i kategorin ”Bästa skådespelare”. De kammade han hem för sina roller i filmerna ”Lincoln”, ”There will be blood” och ”My left foot”.

Är selektiv i sina roller

Han är även känd för att vara selektiv i sina val av roller. Ibland har det passerat flera år mellan hans projekt. I slutet av 90-talet verkade det som att han givit upp sin skådespelarkarriär. Men sedan övertygade den välkända regissören Martin Scorsese honom att medverka i filmen ”Gangs of New York”.

Day-Lewis har tre barn och är gift med Rebecca Miller som är regissör och skribent.

Publicerad: