SVT stoppar Cissi Wallins program

Av: Mathilde Albinsson

Publicerad:
Uppdaterad:

SVT väljer att stoppa publiceringen av ett program om abortfrågan i Polen med Cissi Wallin som programledare.

Anledningen är att hon riskerar att åtalas för grovt förtal.

– När anmälan ledde till förundersökning har vi fortsatt eftersträva publicering, men när det av allt att döma blir åtal i närtid kom saken i ett annat läge, säger Martin Vårdstedt, programchef SVT kultur och samhälle.

I januari fick Cissi Wallin, som har ett frilanskontrakt, förfrågan av SVT att göra ett program som på något sätt berörde metoo. Det resulterade i ett halvtimmes långt reportage som behandlar situationen för kvinnor i Polen. Bland annat lyftes abortfrågan i programmet.

I dagarna kom dock beskedet att Cissi Wallin riskerar att bli åtalad för grovt förtal på grund av de anklagelser hon riktade mot den tidigare Aftonbladet-medarbetaren Fredrik Virtanen under metoo-rörelsen, vilket Expressen var först med att rapportera. Publiceringsdatumet för Wallins program har skjutits upp ett par gånger, något hon själv berättat på Instagram. Nu har SVT valt att stoppa programmet igen.

”Det berör inga svenska sakförhållanden, men ämnesmässigt ligger det ändå nära frågor i den svenska debatten. När det blivit tydligt att det kommer ett åtalsbeslut i närtid skulle en publicering just nu bli märklig för publiken eftersom reportaget inte berör åtalet”, skriver Martin Vårdstedt, programchef SVT kultur och samhälle, i ett mejl till Nöjesbladet.

Cissi Wallin riktar kritik mot kanalen och skriver på Instagram att beslutet är ”så ruttet, så skrattretande patetiskt ryggradslöst.” Enligt henne planerades programmet att sändas under våren. Hon skriver vidare att SVT ska ha varit medvetna om att Wallin med stor sannolikhet skulle bli anmäld och eventuellt också åtalad för grovt förtal.

1 av 3 | Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Medieprofilen Cissi Wallin.

Cissi Wallin menar att ni visste att åtal eventuellt skulle väckas mot henne. Ändå gav ni henne uppdraget. Hur kommer det sig?

”Programmet spelades in innan anmälan gjordes. När anmälan ledde till förundersökning har vi fortsatt eftersträva publicering, men när det av allt att döma blir åtal i närtid kom saken i ett annat läge”, skriver Martin Vårdstedt.

På sociala medier har en protestlista upprättats i syfte att få kanalen att tänka om och sända programmet. I skrivande stund har drygt 3 500 personer skrivit under listan.

Kan protestlistan komma att ha effekt och påverka ert beslut?

”Kritiken visar att ämnet är viktigt, och det är också därför vi lagt resurser på det. Självklart tar vi till oss av engagemanget, men beslut om när ett program ska publiceras fattas av ansvarig utgivare”, skriver Martin Vårdstedt i ett mejlsvar.

Martin Vårdstedt skriver vidare att SVT har för avsikt att sända Cissi Wallins program vid annat tillfälle.

”Den information vi har idag är att ett åtal kommer inom kort och därför har jag fattat det här beslutet. Vi följer såklart utvecklingen kring detta och har för avsikt att sända programmet när tiden rätt.”

Nöjesbladet har sökt Cissi Wallin.

Publicerad: