Mejla

Kristoffer Bergström

Pernilla Johansson ute – skyll på den där tärningsappen

Missar finalen i ”Mästarnas mästare”

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Det var inte bara att hon dök för dåligt, grävde för långsamt och hoppade för lågt.

Pernilla Johansson mötte inte bara Michel Tornéus.

Emot sig hade hon en app.

I nattduellen blir alla enhänta.

Oavsett om staven släcks till höger eller vänster dyker du dit med din föredragna hand, vilket för alla utom Kim Källström i år verkar vara högern. Detta får till följd att avståndet till målet blir olika långt.

Många gånger tycks det avgöra utfallet, som när Henrik Windstedt slog ut Kenneth Hansen i avsnitt fem. Den gamla rallycrossräven var kvickast till mittstaven, vilket hjälpte föga eftersom Henrik hann först de två gånger ljuset ströps på hans sida. Ett annat släckschema och Windstedt kunde mycket väl ha skickats till mästarkval.

Här slocknar den sista ljusstaven i nattduellen – på Michel Tornéus högersida.
Foto: SVT
Här slocknar den sista ljusstaven i nattduellen – på Michel Tornéus högersida.

I avsnitt nio ställs två tidigare duellsegrare mot varandra. För att pumpa upp självförtroendet inför dusten mot Pernilla Johansson intalar sig Michel Tornéus att han är en kobra som ska reptilhugga efter bytet. Den första staven svartnar på hans sida, ett hack från mitten. Den snappar han till sig med minsta möjliga marginal. Den andra kommer längst ut på hans höger och är en enklare match.

2–0 och Johansson är ute.

Det har hänt att den lyckosamma deltagaren ändå torskat, som när Tornéus tidigt i säsongen nyttjade vänstern för att stjäla en poäng på Jörgen Kruths planhalva. Men att det är en fördel med kortare avstånd är uppenbart.

Så hur arrangeras nattduellerna? Rör sig en producent i bakgrunden och delar ut fördelar till sina favoriter, som konspiratoriskt lagda mejlare har antytt för mig?

Foto: SVT
Pernilla Johansson i nattduellen.

Nej då, bedyrar projektledaren Anders Wistbacka. Han berättar att systemet har förfinats med tiden och i dag bygger på en tärningsapp på en mobil. Inför tvekampen slår en ur produktionen ett antal slag – alltid mer än tre för att gardera sig mot extrarundor till följd av att staven fallit till marken – och antecknar resultatet. När den utmanade väljer sida är hennes öde alltså till viss del beseglat.

Av nyfikenhet frågar jag om mekaniken, om hur stavarna manövreras, men där går gränsen för vilka trick som Wistbacka kan avslöja.

– Tidpunkten är ett lotteri. Men vi släcker dem manuellt.

I finalen av ”Mästarnas mästare”, som sänds i SVT söndag 10 maj, tävlar Michel Tornéus, Henrik Windstedt , Kim Källström och Frida Hansdotter.

Foto: SVT
Michel Tornéus klarar 118 centimeters jämfotahopp upp på muren – ändå en bit från Ingemar Stenmarks rekord på 126 centimeter.
Publicerad:

LÄS VIDARE