Svensk skräckthriller tävlar i Cannes

Av: Jan-Olov Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Stefan Mattsson /
Eva Melander, Regissören Ali Abbasis, manusförfattaren John Ajvide Lindqvist.

Förra året vann Ruben Östlunds ”The square” Guldpalmen på filmfestivalen i Cannes.
I år tävlar Sverige med skräckthrillern ”Gräns”, efter en novell av John Ajvide Lindqvist.
– Huvudpersonen är en tullvakt med övernaturliga förmågor, säger Eva Melander, som spelar huvudrollen.

Under torsdagen presenterades majoriteten av filmerna som tävlar om Guldpalmen och de som är med i sidosektionen Un Certain Regard. Det är där som den svenska filmen deltar. Senaste svenska film i den kategorin var Ruben Östlunds ”Turist” för fyra år sedan, som vann andra pris.
”Gräns” bygger på en novell av Sveriges ledande skräckförfattare, John Ajvide Lindqvist, mest känd för ”Låt den rätte komma in”.
– Det här är en ickebinär naturromantisk skräckthriller, säger han själv.
Eva Melander, Guldbaggebelönad för ”Flocken” för två år sedan, gör alltså huvudrollen. För regin svarar den i Sverige i princip helt okände Ali Abbasi. Född i Teheran i Iran, kom han till Sverige kring millennieskiftet och har gått filmskolan i Köpenhamn.
– ”Gräns” blandar uråldrig naturmystik med svensk vardag. Det är krocken mellan det övernaturliga och det normala som är filmens universum, säger han.

Vänder upp och ner på sexscen

Både novellens författare och regissören tror att en sexscen kommer att väcka viss uppmärksamhet.
– Det är ingen porrscen. Men den vänder upp och ned på hur man brukar föreställa sig en heterosexuell sexscen, bokstavligt talat, det är ganska roligt, säger Ali Abbasi.
Nya ”Star wars”-filmen om en ung Han Solo, dubbla Oscarsvinnaren Asghar Farhadis ”Everybody knows” med Javier Bardem och Penélope Cruz, ”Arctic” med Mads Mikkelsen och Spike Lees ”BlackkKlansman” med Adam Driver, om rasismen i USA, är några av filmerna som visas. Åtskilliga fler filmer tillkommer dock.

Publicerad:

LÄS VIDARE