Ekobrott

Skattehärvan skakar Kändissverige: Gömde mångmiljonbelopp på Jungfruöarna

Bokade Sveriges hetaste artister – två döms till fängelse • Prislistan: Så mycket kostade artisterna

Av: 

Torbjörn Ek

Bokade Sveriges hetaste artister – döms till fängelse. Här syns de två svenska männen i en företagspresentation.
Bokade Sveriges hetaste artister – döms till fängelse. Här syns de två svenska männen i en företagspresentation.

NÖJE

De bokade in Sveriges populäraste artister till Finlandsfärjor och krogspelningar – men gömde undan mångmiljonbelopp i skatteparadis.

Den nästan 8 000 sidor långa förundersökningen innehåller förfalskade pass och körkort, en påhittad tvillingbror, jämförelser av namnunderskrifter och sex påhittade identiteter.

Nu döms två män till fängelse i skattehärvan som skakar Kändissverige.

Artister som Timbuktu, Charlotte Perrelli, Eric Saade och Molly Sandén uppträdde på Finlandsfärjor och krogar runt om i Sverige.

De fick betalt enligt avtal och anade aldrig att bokningsbolaget slussade bluffakturor via bolag på Cypern och skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna för att slippa betala skatt och arbetsgivaravgifter i Sverige.

Stora skatteskulder för Sebastian Stakset och Ali Jammali

Andra artister fick betalt i svarta pengar och har efter Skatteverkets utredning fått betala stora summor i straffskatt.

Minst en, Medinas ena frontman Ali Jammali, 40, har också dömts för skattebrott i tingsrätten. Han fälldes 2019 och har redan avtjänat sitt straff med skyddstillsyn och samhällstjänst. Han betalar fortfarande av på sin stora skatteskuld, som i slutet av juni uppgick till drygt 1,4 miljoner kronor. I samband med framgångarna i Melodifestivalen tidigare i år kommenterade han domen i Aftonbladet:

– Jag hade en jättedålig revisor och var ny i branschen. Det är två kombinationer som är livsfarliga. Speciellt när man bara kör på. Idag kan man vara efterklok och tänka att jag skulle bett om underlag och saker, men det gjorde jag inte, sa han då.

När Aftonbladet når honom nu, i samband med att huvudmännen i härvan dömts till fängelse säger han:

– Jag jobbar hårt för att få min skuld betald. Min dom är avtjänad. Andras domar lägger jag mig inte i.

Medinas ena frontman Ali Jammali under Melodifestivalen.

Sebastian Stakset, 36, tidigare medlem i rapgruppen Kartellen och även känd som Sebbe Staxx, förekommer också i härvan. 2018 fick han ett skattetillägg på 250 000 kronor för utbetalningar som aldrig redovisats i deklarationerna. Då skrev han i ett mejl till Aftonbladet:

”Jag har varit på möte hos både Kronofogden och Skatteverket för att jag vill göra rätt för mig och jag arbetar för att bli skuldfri. Skulden uppkom åren innan jag blev fri från mitt gamla liv och mina gamla beteenden”.

Sebastian Stakset har inte längre några skulder kvar hos Kronofogden.

Sebastian Stakset.

Två döms till fängelse

Och nu har alltså huvudmännen, två svenska män, en i 35-årsåldern och en i 40-årsåldern, fått sina fängelsedomar fastslagna i hovrätten.

Totalt upprättades bluffakturor på över 21,7 miljoner kronor under åren 2015 till 2018.

I den 7 660 sidor långa förundersökningen framgår att männen först bildat ett bolag i Sverige och därefter ytterligare två bolag, på Cypern respektive Brittiska Jungfruöarna, under falska namn.

Genom att skicka bluffakturor mellan bolagen och därefter ordnat utbetalningar från företagen i skatteparadisen har de båda männen försökt undgå att rapportera in löner på drygt 9,5 miljoner kronor och därmed varken betalat 2,5 miljoner i arbetsgivaravgifter eller 2,5 miljoner i källskatt, enligt hovrättens dom.

Förfalskade pass och körkort

En av männen, den yngre, har använt sig av minst sex olika identiteter och i bevisningen finns id-handlingar från flera länder, bland annat två falska körkort från Polen respektive Lettland.

Använde sex olika namn. Här ett förfalskat lettiskt körkort...
...och ett falskt körkort från Polen.
Via Europol kunde brittiska myndigheter intyga att det brittiska pass som använts för att bilda ett företag på Jungfruöarna inte existerar.

Svenska myndigheter tvingades ta hjälp av Europol för att bekräfta att det brittiska pass som använts för att registrera ett företag på Brittiska Jungfruägarna också var en förfalskning:

”Passnumret existerar inte i Storbritanniens pass-databas. Sökningar på namnuppgifterna ger inte heller några träffar i Storbritanniens pass-databas”, skriver den brittiska passmyndigheten.

Samma man försökte också i inledande förhör hävda att han hade en tvillingbror och att han själv inte alls hade något att göra med bolagen på Cypern och Brittiska Jungfruöarna.

Påhittad tvillingbror

I flera av förhören med Skatteverkets utredare försöker mannen också hävda att det är den påstådda tvillingbrodern som haft en relation med en flickvän som fått utbetalningar i skattehärvan. Brodern påstås bo i Turkiet och mannen hävdade också att han inte känt till tvillingbroderns existens förrän i början av 2010-talet.

Inte ens en födelseattest, där det tydligt framgår att han inte fötts som tvilling, får mannen att ge med sig under de inledande förhören:

”NN (den dömda mannen, reds anm) har ingen aning varför det står i certifikatet att den person certifikatet rör inte har en tvilling”, står att läsa i en utskrift från ett förhör från november 2019.

Beviset för tvillingbluffen. Födelseattesten visar att någon tvillingbror inte existerar.
Road Town är huvudstad i ögruppen Brittiska Jungfruöarna i Karibien.

Men mannen begick också flera misstag. Han använde exempelvis samma, lätt oläsliga, namnteckning när han skrev under dokument under sina olika identiteter, något som hjälpte rätten att fastslå att det faktiskt var han som använt sig av de olika namnen.

Artistmanagern vittnade

I rätten vittnade också flera personer ur musikbranschen: företrädare för Tallink Silja som varit ett av bolagets största kunder, anställda på skivbolag, bokningsagenturer och en manager för en av Sveriges största artister, för att identifiera honom som den som både skött bokningar, ordnat med betalningar och flera gånger själv också varit med under artisternas spelningar.

Först under rättegången bekräftade mannen att han använt sig av ett av de andra namnen som flitigt förekommit i utredningen. Enligt Tingsrätten gjorde han detta för att undkomma en internationell efterlysning rörande ett annat brott som han tidigare dömts för i Sverige, men som han då ännu inte hade avtjänat straffet för.

Han får också det hårdaste straffet av de två männen och döms nu till två år och sex månaders fängelse för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

Planerar att överklaga

Tingsrätten skriver i sin dom, som nu har fastslagits av hovrätten, att mannen ”bedöms vara den av de två gärningsmännen som haft störst del i det brottsliga handlandet. Det är han som har bildat de utländska bolagen med en falsk identitet och det är endast han, såvitt bevisats i målet, som via sina anhöriga fått betydande medel utbetalade till sig”.

Aftonbladet har varit i kontakt med mannens advokat som inte har någon kommentar till domen.

Den andra mannen, som på pappret stått som ansvarig för det svenska bokningsbolaget i skattehärvan, döms till ett år och sex månaders fängelse, också för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

– Ansvaret för arbetskraften har inte varit min klients och domen är förvånande för oss. Jag har instruktioner att överklaga, säger hans advokat Conny Cedermark.

Båda männen har också belagts med fem års näringsförbud.

ANNONS

Idag är det Mumindagen - fira det genom att köpa muggen ABC hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Johnny Depp och Amber Heard: Det här har hänt

ÄMNEN I ARTIKELN

Ekobrott

Skatteverket

Sebbe Staxx

Ali Jammali