Mejla

Jan-Olov Andersson

Parisa Amiri avgjorde tät match i ”På spåret”

Publicerad:
1 av 3 | Foto: SVT
Gunnar Wetterberg och Parisa Amiri.

NÖJE

Två starka lag i en jämn match.

Då avgjorde Parisa Amiri genom att ha koll på både Japans före detta kejsare och Sri Lankas före detta premiärminister.

Och så fick vi ännu ett bevis för att Listan borde ha skrotats för flera säsonger sedan.

Det här avsnittet var verkligen oftast ”På spåret” när det är som bäst.

Två kunniga, charmiga och roliga lag i en mycket jämn match. Här har verkligen de som väljer de tävlande deltagarna, lyckats perfekt. Ingen av de fyra är vad vi normalt skulle kalla ”kändisar”. Högst sannolikt kan de, om de nu inte vore med i ”På spåret”, promenera på städernas gator utan att väcka någon större uppståndelse.

Men i förstaklasskupén och dressinen blir 1 + 1 = mer än 2. Paren kompletterar varandra perfekt i sinnelag, kunskaper och sätt att vara. Ja, Kalle Lind är ju till och med ett skjortspektakel vecka efter vecka (den här gången med bananer och ananaser som motiv).

Drog blixtsnabbt

Isobel Hadley Kamptz/Kalle Lind vann två av resmålen (Umeå, Garmisch-Partenkirschen) men förlorade ändå, då Parisa Amiri/Gunnar Wetterberg var aningen bättre på delfrågorna.

Somliga mejlar om att de tycker Kristian Luuk är onödigt högljudd.

Han har i alla fall slutat gapa om Listans förträfflighet. Det skrotade tämligen poänglösa tävlingsmomentet har ersatts av gamla goda Retur eller Vem där. Det fungerar mycket bättre. Ännu en gång vände det en match.

Parisa Amiri prickade tidigt in rätt årtal (2019) då hon visste att Japans kejsare Akihito avgick tidigare i år. Av bara farten drog hon sedan blixtsnabbt på tio poäng på tredje resmålet (Colombo) då hon visste att Sri Lanka var första landet i världen som valde en kvinnlig premiärminister, Sirimavo Bandaranaike 1960.

Regerande mästarna blir svårslagna den här säsongen också.

Så bra var lagen:

Isobel Hadley Kamptz/Kalle Lind. Hon är vass krönikör, kulturskribent och författare. Han är krönikör, författare och programledare, som på ett kul sätt har snöat in på udda kultur och märkliga fenomen. Aktuell med en biografi om Hans Alfredson. Hadley Kamptz är betydligt mer uppsluppen än vad man kan tro av de seriösa ämnen hon annars skriver om. Han gör hela tiden småroliga iakttagelser. Paret är oerhört samspelta och går in i tävlingen med bra självförtroende, de har som bäst tidigare en finalplats. Förlorade nu knappt.

Parisa Amiri/Gunnar Wetterberg. Hon är journalist med inriktning på populärkultur och har varit programledare i radio och tv, bland annat SVT:s kulturmagasin ”Kobra”. Han är historiker och författare, fristående kolumnist på Expressens ledarsida och har jobbat på Riksrevisionsverket, Finansdepartementet och Svenska Kommunförbundet. Är även känd från SVT:s ”Fråga Lund”. Vann ”På spåret” i fjol och vann nu med 37-33.

Så bra var musiken:

Vaz. Systerduon Jenny och Cecilia Vaz har varit med förut. Då var de bra. Nu höll de sig i bakgrunden när Nina Kinert inte gjorde något märkvärdigt av Eva Dahlgrens ”Jag är Gud”. Sedan sjöng de själva en något vackrare version av ”Paper planes” än M.I.A.:s överskattade original.

Några andra notiser:

Bra gissningar: Inget av lagen kände igen fågeln storspov. Men Kalle Lind sa det så har vi sagt något. Och Gunnar Wetterberg sa att han var rudis på fåglar, men att den är värd att få vara rätt svar.
”Analys”: Kalle Linds utläggning om vad ordet lengräddad betyder. Han pratade om politisk korrekthet, fjollighet och metrosexualitet så att Luuk/Lindström skrattade högt.

Publicerad:

LÄS VIDARE