Peter Stormare gräver i runstensmysterium

Oskar Carlsson/TT

Uppdaterad 2020-07-07 | Publicerad 2020-06-19

I dokumentärserien "The American runestone" försöker Peter Stormare ge upprättelse åt svensken som fann världens mest omdebatterade runsten.

– Det blev ett litet kall att försöka rentvå hans namn, säger han.

Inresande i staden Alexandria i Minnesota möts av en enorm staty av en viking och texten: "Birthplace of America". På stadens museum finns runstenen som enligt vissa sägs bevisa att vikingarna upptäckte Amerika långt före Columbus.

Skådespelaren Peter Stormare blev varse den mytomspunna Kensingtonstenen 1996 under inspelningarna av "Fargo". Men det var först för två år sedan under ett återbesök på museet som intresset tog fart. Bredvid stenen såg han nämligen ett fotografi på mannen som hade upptäckt den – utvandraren Olof Öhman från Forsa i Hälsingland, grannbyn till Peter Stormares hemort Arbrå.

– Då tänkte jag: Vad fan, det här är en grabb från Forsa som emigrerade till USA ungefär hundra år innan jag gjorde det. Då blev jag intresserad av stenen och började forska i det, och blev tagen av hans historia och allting som skrevs och allting han blev anklagad för, säger Peter Stormare som i dokumentärserien "The American runestone", med premiär på Viaplay den 21 juni, söker sanningen om Olof Öhman.

Gjordes till åtlöje

Enligt vad Olof Öhman själv uppgett grävde han av en händelse upp runstenen 1898 på sin mark utanför Kensington, tre mil från Alexandria. Många experter är i dag ense om att stenen, vars runskrift gör gällande att den härstammar från 1362, är förfalskad.

En del hävdar att Olof Öhman själv karvade in skriften och grävde ner stenen för att senare iscensätta upptäckten. Andra, framför allt svenskättlingar i Minnesota, har en stark tro på stenens autenticitet.

Säkert är i alla fall att stenen förändrade Olof Öhmans liv.

– Det blev en cirkus. Folk kom dit och pekade och ville skaka hand med honom som hade hittat en runsten, säger Peter Stormare och förklarar att Olof Öhman även gjordes till åtlöje.

Säker på sin sak

Peter Stormare är övertygad om att Olof Öhman inte var någon bedragare och i "The American runestone" tar han hjälp av Minnesotabon och amatörarkeologen Elroy Balgaard för att finna bevis för Öhmans oskuld.

– Han gav ju bort stenen, han ville inte ha med den att göra. Till en av sina söner sade han att han önskade att han aldrig hade hittat den jävla stenen, för det blev bara skit av allting, säger Peter Stormare.

Att följa i Olof Öhmans fotspår och gräva i mysteriet kring Kensingtonstenen har dock inte varit problemfritt.

– Vissa tror och vissa tror inte. De som tror är övertygade och de som inte tror blir arga. Så även en sten kan uppröra folk. Jag skrattar och njuter, för folk kan bli så arga – speciellt akademiker.

"Ett jävla gnällande"

I väntan på premiären för "The American Runestone" lever Peter Stormare i hemkarantän i Los Angeles. Han säger sig arbeta på ungefär som vanligt och jämför dagens situation med hur det var under Olof Öhmans levnad när spanska sjukan härjade.

– Lite känner jag i dag att det är ett jävla gnällande i stället för att se det positiva. Om vi inte hade gjort en "lockdown" och inte infört vissa regler och inte hela världen hade samarbetat kanske vi hade haft 25 miljoner döda.

– Det är hemskt att det är så många döda i världen, men jag försöker se det positiva. Hur många har vi inte lyckats rädda jämfört med för 100 år sedan?