Bill Clinton och Kristin Kaspersen festar på Åland

Av: Anna Shimoda, Hans Shimoda

Publicerad:
Uppdaterad:

Bill Clinton har anlänt till Åland för att medverka på miljardären Anders Wiklöfs årliga gratiskonsert.

Amerikanska Secret Service är på plats och oroliga för att något ska hända under det öppna och oskyddade evenemanget.

– Säkerheten är enorm, säger Kristin Kaspersen som är kvällens konferencier.

Idag landar den före detta amerikanske presidenten Bill Clinton, 72, Åland för att oannonserat dyka upp på den årliga sommarkonsert som åländske miljardären Anders Wiklöf arrangerar varje år. Han presenteras av Kristin Kaspersen och den är gratis för alla ålänningar och är en gåva från Wiklöf på hans födelsedag.

– Jag började med de här konserterna när jag fyllde 70 år och tänkte att jag ska bjuda ålänningarna på konsert och de förstod inte ett jävla dugg. Men jag fortsatte och vi har haft bra artister, men så tänkte jag att jag ska försöka få tag på Bill Clinton. Det var inte så lätt, men vi fick tag på honom och jag förklarade att det här är fredens ö och han känns även som en vanlig hyvens kille och jag tror jag har fått hit honom på min vanlighet, säger Anders Wiklöf till Nöjesbladet.

”Kostar en hel del”

Exakt hur svårövertalad Bill Clinton var vill han inte säga, inte heller hur dyrt det var.

– Jag tror nog han har ställt upp på dyrare evenemang än så här, men det kostar en hel del. Men det är ju en kul grej, ålänningarna kommer inte att tro sina ögon.

Anders Wiklöf berättar att säkerhetsaspekten har varit enorm. Amerikanska Secret Service har nämligen uppehållit sig flera dagar i den åländska idyllen Mariehamn och till viss del väckt en del uppståndelse.

– Det är en massa Secret Service-bilar i den här lilla stan så det är svårt att hålla det hemligt. De åker runt och folk undrar vad fan det är för någonting som händer. Secret Service har varit här i en vecka nu och det har funkat bra.

Ett oroligt Secret Service

Ett stort bekymmer för Secret Service och människorna runt Bill Clinton är det faktum att konserten hålls på en helt öppen arena, Miramarparken mitt i Mariehamn. Det är en park utan möjlighet att anordna säkerhetslösningar som metalldetektorer och att kontrollera vilka som är på plats. Därför ville Secret Service egentligen inte att expresidentens medverkan skulle bli känd förrän den sekund han klev ut på scenen.

1 av 15 | Foto: Pontus Höök / poho
Bill Clinton och Kristin Kaspersen.

Känd för att spela offentligt

Enligt Nöjesbladets uppgifter ska Bill Clinton få en saxofon på scen av Anders Wiklöf som en gåva. Den jazzintresserade Clinton är känd för att då och då spela offentligt och Wiklöf hoppas på att Bill Clinton ska spela lite för ålänningarna.

Bill Clinton har tidigare berättat att hans favoritjazzmusiker är Dexter Gordon vars son Mikael Gordon Solfors bor i Sverige. Tillsammans har de ordnat så att Bill Clinton ska få en bok om Dexter Gordon signerad av Mikael och Dexters sista fru Maxine.

Kaspersen bakom rodret

Sommarkonserten kommer ledas av Kristin Kaspersen som är förväntansfull inför kvällen.

– Det är jätteroligt att vara här. Vädret är underbart, och det är helt fantastiska artister. Anders Wiklöf har beundrat Bill Clinton väldigt mycket, och det är fantastiskt att han har lyckats få hit honom.

Så börjar kvällen

– Clinton börjar med att hålla ett tal och sedan börjar konserten med alla artister. Men det ska bli spännande att lyssna på honom, det är fantastiskt att han är här, säger Kristin Kaspersen och påtalar att säkerheten har varit stor.

– Det har varit lite hemligt allting. Vi vet inte så mycket kring det här eftersom det är väldigt mycket säkerhet. Säkerheten är enorm.

Konserten är totalsponsrad av Anders Wiklöf som gjort sig en förmögenhet på att sälja tax free-varor. Idag äger han hotell, restauranger och Ålandsbanken. En del av pengarna skänker han bort och han är starkt engagerad i miljön, han skänker varje år mångmiljonbelopp till Östersjöfonden som han började med för exakt 30 år sedan.

I år uppträder bland andra Lagaylia Frazier, Sissel Kyrkjebø, Eurovisionvinnaren Johnny Logan, Hasse Andersson, Lennie Norman och enligt uppgifter till Nöjesbladet även Lasse Berghagen.

Publicerad:

LÄS VIDARE