Kvinna som anmälde Ismail berättar: Därför ställde jag inte upp

Ville inte medverka i SVT-dokumentären

Publicerad 2021-04-07

En av kvinnorna som anmälde komikern Soran Ismail under Metoo-hösten berättar nu varför hon valde att inte medverka i den kritiserade SVT- dokumentären.

– Jag var rädd för hur de skulle använda mina ord, och att de skulle formas efter deras agenda, säger hon till Veckorevyn.

SVT-dokumentären ”Persona non grata” om komikern Soran Ismails tid efter Metoo-hösten 2017 och anklagelserna om sexbrott har mött stark kritik.

Bland annat då ingen av kvinnorna som anmälde Ismail för våldtäkt och sexuella ofredanden medverkar.

I dokumentären uppger SVT att man sökt de berörda kvinnorna via målsägarbiträdena men att två av dem inte har återkommit och att en av kvinnorna har meddelat att hon inte vill medverka.

Men enligt Kajsa Ekis Ekman, journalist och ledarskribent på ETC, som själv medverkar i dokumentären, stämmer inte uppgifterna.

På Instagram skriver hon att hon har gett SVT:s kontaktuppgifter till två av målsäganden och att de ringde upp SVT.

”Vid inget tillfälle ombads de vara med i dokumentären. Tvärtom, SVT sa att de inte ville ha med offrens röster. Det stämmer alltså inte att de försökt”, skriver hon i inlägget och konstaterar även att ”det är extremt oetiskt att göra en dokumentär om sexualbrott utan att ta med offrens röster”.

”Skulle inte vara kritiska mot honom”

Aftonbladet har under onsdagen sökt målsägarna utan framgång. Men för Veckorevyn berättar en av dem att hon fick frågan om att medverka i dokumentären, men avstod.

– Jag ville inte medverka eftersom jag var rädd för hur de skulle använda mina ord, och att de skulle formas efter deras agenda. Och jag orkade inte ge mig in i det, det är så smutsigt. Men främst sa jag nej för att jag tidigt kände att det här skulle handla om Sorans agenda, och inte vara kritiskt mot honom.

Vidare säger hon att SVT förklarat för henne att de inte skulle pröva skuldfrågan utan bara skildra vad som hände efteråt.

– Jag fick infon då de kontaktade mitt målsägandebiträde, och hon kände av situationen och rekommendera mig att vara försiktig. Det är jag glad för så här i efterhand, säger hon till tidningen.

SVT: De återkom aldrig

Jorun Collin, redaktör för dokumentären, säger till Veckorevyn att två kvinnor kontaktade SVT-redaktionen men utan att uppge namn eller andra personuppgifter.

– Den ena sa sig inte ha varit utsatt av Soran Ismail, men den andra sa sig ha varit utsatt. Jag blev såklart jätteglad att hon ringde och ville höra mer om vad hon hade att berätta. Men hon ville inte berätta vad hon hette, hon ringde från dolt nummer och ville inte ge mig några kontaktuppgifter. Hon ville heller inte berätta någonting om vad hon varit med om.

Ingen av kvinnorna återkom sedan förklarar Jorun Collin, och tillägger att SVT har varit tydliga mot Kajsa Ekis Ekman om att dokumentären inte var ett granskande reportage, utan en skildring av ”limbot som Soran Ismail hamnat i”.

Även SVT:s programbeställare Helena Olsson försvarar publiceringen.

– Jag står för den här publiceringen, den har ett publicistiskt värde. Det är en relevant historia om en respekterad komiker som plötsligt försvann från offentligheten. Han är oskyldig i juridisk mening men väldigt många har uppfattningen att han är skyldig, att han ska betraktas som skyldig. Det är en historia som är ganska typisk för vår tid, säger hon i SVT:s ”Morgonstudion”.


Varning för skrällar – följ expertens system på
Europatipset