Lia sög åt sig skulden från sina vänner

Uppdaterad 2016-08-01 | Publicerad 2015-01-24

Boysen: Jag kan må riktigt ruskigt dåligt, men jag vet att jag kommer att komma igen

Lia Boysen vet hur det är att känna sig otillräcklig.

Hela livet har skådespelaren känt skuld gentemot familj och vänner.

Nu jobbar hon sig bort från gamla mönster.

– Jag känner mig mycket lättare.

Lia Boysen är en av våra mest etablerade svenska skådespelare. Hon har belönats med en guldbagge och gör nya insatser för svensk film så gott som varje år. Men hon är sällan helt nöjd med sina prestationer.

Hela livet har Lia Boysen nämligen burit på en känsla av otillräcklighet och skuld.

– Jag är en riktig skuld­svamp. Jag har en förmåga att suga åt mig skuld. Har människor i min omgivning problem tror jag ofta att det är jag som har orsakat dem. Det är något jag jobbar på att bli av med, säger hon.

Det kan handla om att en vän behöver hennes sällskap, men att hon verkligen inte orkar just den kvällen. Då sköljer skulden över henne.

Tyngd av skuld

Känslan kan också triggas av dålig stämning i en jobbsituation. Då har Lia Boysen ofta tagit för givet att just har gjort något fel.

Skådespelarens axlar har varit tyngda av skuld hela livet, men för ungefär tio år sedan insåg hon att det var ohållbart. Hon hade umgåtts med en grupp vänner och kände sig helt tömd på energi. Var det något hon gjorde, eller umgicks hon med fel personer?

Lia Boysen började gå i terapi och tvingade sig själv att långsamt ändra vissa vanor. Tidigare försökte hon lösa problem åt alla nära och kära, men det har hon börjat jobba bort.

– Jag har trott att det medmänskliga är att lägga sig i, men man är faktiskt en ännu bättre människa om man låter andra sköta sina problem själva, och finns där som ett stöd. Då låter man människor växa, säger hon.

Teorin: Skilsmässa

Boysen har en teori om varför det blev såhär. Det började troligtvis med föräldrarnas skilsmässa när hon var fem år.

– Det här är ett typiskt exempel på hur det kan yttra sig när man är vuxen. Man hittar olika livsstrategier som liten, för att bli älskad. För mig var det att göra min omgivning och mina föräldrar glada.

När Lia Boysen har känt sig som mest otillräcklig, har livet knappt verkat värt att leva. Men med åren, sedan hon dessutom tog tag i problemet, har hennes livssyn blivit ljusare.

”Kommit långt”

– Det har kunnat kännas näst intill: ’Jag orkar inte leva mer. Jag orkar inte bära allt det här. Det blir för tungt’. Fördelen med att bli äldre är att man lär sig att det går över. Jag kan må riktigt ruskigt dåligt, men jag vet att jag kommer att komma igen, och på andra sidan kommer jag att må jättebra.

Hur långt har du kommit med att befria dig från skuldkänslorna?

– Jag har kommit ganska långt, men det är en evig process. Nu kan jag till exempel låta bli att få skuld om någon gör någonting för mig. Jag känner mig mycket lättare.

Så stöttar vi varandra

Karin:

Ni ska veta att ni är alla värda så mycket mer än ni tror. Och se i stället positivt på allt som gör det svårt för er för det är nämligen något som också gör er starkare. Jag vet att vi kommer klara allt detta tillsammans med varandra genom att finnas till och verkligen visa att vi älskar varandra oavsett vad som händer.

No one:

Jag är en ung tjej och har gått genom en massa skit. Hade ingen förutom musiken. Men efter ett helvete mår jag äntligen bra. Kan äntligen ta hand on mig själv och försöka uppnå mina drömmar.

Elin:

Ni är fina allihop, glöm aldrig det. Ni är så himla starka som vill dela med er av detta, gör så ont att läsa hur många som mår så himla dåligt och att det finns fler människor som gör det. Önskar jag kunde krama varenda en av er.

Bea:

Tack Aftonbladet, stor eloge till er som tar upp detta ämne! Nu känner jag mig inte så ensam om att vara i nattsvart mörker. Till er som skriver: all kärlek o styrka till er.

Guest:

Älskade ni som kämpar, ni är så värdefulla och fina. En dag kommer det att kännas bättre, även om det inte känns så nu. Tills den dagen kommer gäller det att hålla fast i det ni tycker om, det som trots allt kan ge lite glädje eller bara ro i tillvaron; musik, familj, vad som helst. Skriv, skrik, sjung! Ni kommer klara det här, ge bara inte upp.

Robban:

Till den det berör: Jag vet att det är svårt att se färger där allt är grått. Jag vet att ljuset kan vara svårt att tro på. Men jag lovar! Det finns där. Det finns ljus och glädje och värme till alla. En sista sak: Det är inte vad vi finner jobbigt som definierar huruvida vi är starka eller svaga. Det är hur vi spöar de utmaningar vi ställs inför. Det är styrka.

Lucy:

Hörrni, som skriver här och är ledsna! Ni är viktiga, vackra och underbara människor precis som alla andra. Jag har mått dåligt sedan barnsben, men är nu vuxen och det har börjat vända. Sök hjälp, prata med dem i er närhet och hitta ett intresse att underhålla er med även när det inte är kul. Det kan bli bättre! Det kan alltid bli bättre!

Johanna:

Ge inte upp, medmänniskor. Kan allt bli sämre kan allt också bli bättre! Kom ihåg att ingen kan få dig att känna dig mindervärdig utan ditt eget medgivande. Var snäll mot dig själv, tro på dig själv och våga älska dig själv, snälla.

Lisa:

Säger till mina barn att de är värdefulla precis som de är, varje kväll när jag säger godnatt. Min lilla sötnos brukar titta på mig och säga ”Du är värdefull du också!” Vill uppmana alla er som mår dåligt att titta er själva i ögonen i spegeln varje morgon och säga orden ”Jag är värdefull!”.

Spelar mot Lassgård

Namn: Lia Marika Boysen. Familj: Döttrarna Channa (19) och Dina (16). Bor: Stockholm. Yrke: Skådespelare. Inkomst: 102 600 kronor (2013). Aktuell: Svenska långfilmen ”Miraklet i Viskan” med Rolf Lassgård och Ingvar Hirdwall. Regissör är John O Olsson. Bio­premiär 17/4.

Boysens må bättre-knep

”Det är också jätteviktigt att lyfta blicken och titta uppåt mot himlen. När man är deprimerad eller har skuld så tittar man mycket ner i marken. Om jag lyfter blicken blir jag genast mer hoppfull, positiv och öppen. Och det är superviktigt att röra på sig.”

”Jag behöver mina skogspromenader. Lite grönt, natur och ljus. Där handlar det inte bara om mig, utan jag är ett med naturen. Då blir allt väldigt mycket lättare.”

Här kan du få hjälp

Vårdcentral eller läkarmottagning, vårdguiden 1177.

Företagshälsovård.

Psykiatrisk mottagning.

Personal på skola: Lärare, skol­sköterska, psykolog, socionom, husmor, skolvärdinna, fritidspersonal.

Ungdomsmottagning.

Präst, diakon.

Nationella hjälplinjen: 020-22 00 60. Alla dagar 13-22.

SPES, Riksförbundet för suicid ­prevention: 08-34 58 73. Telefonjour varje dag 19-22.

Självmordsupplysningen: Chatt vardagar 19-22. www.mind.se.

Jourhavande präst: via 112. Alla dagar 21-06.

Jourhavande medmänniska: ­08-702 16 80. Alla dagar nattetid 21-06.

BRIS - Barnens hjälptelefon: 116 111. Alla dagar 10-22.

BRIS vuxentelefon - om barn: 077-150 50 50. Måndag-fredag 10-13

Jourhavande adoptionskompis: 020-64 54 30

Röda Korset: Telefonjour: 0771-900 800. Alla dagar 14-22. ­Röda Korsets mobilchatt SMS:a Kompis till 71 700. (kostar som ett vanligt sms). Vardagar 18-22 och helger 14-18.

Röda Korsets datorchatt: ­www.jourhavandekompis.se. Vardagar 18-22 och helger 14-18.

RFSL: Ring 020-34 13 16 eller skriv till boj@rfsl.se.

Följ ämnen i artikeln