Olle Ljungström hyllas av vännerna

Av: Frida Söderlund, Filip Joelsson, Linnéa Borgert

Publicerad:
Uppdaterad:

”Som att en bror har dött”

1 av 6

Artisten och konstnären Olle Ljungström är död.

Nu hyllas han av vänner och kollegor.

– Han kämpade redan under ”Så mycket bättre” och led ganska mycket emellanåt. Han blev en hjälte för oss, säger vännen Pugh Rogefeldt.

Olle Ljungström avled natten mot onsdagen, 54 år gammal.

Artisten och konstnären, som fick sitt folkliga genombrott under sin medverkan i ”Så mycket bättre” 2012, hyllas nu av vänner och kollegor.

En som stod honom mycket nära var Heinz Liljedahl. Tillsammans startade de bandet ”Heinz and Young” på 80-talet. Liljedahl var också med och producerade inte mindre än sex av Olle Ljungströms soloplattor.

– Vi hade en så nära relation man kan ha. Det är som att en bror har dött, en familjemedlem, säger Heinz Liljedahl, och fortsätter:

– Han finns för evigt i en del av mig och min familj. Han var gudfader till min mellandotter och hela familjen älskade honom, säger Liljedahl.

”Kände all beundran”

Även rockmusikern Pugh Rogefeldt, 69, sörjer sin bortgångna vän.

– Jag har lite svårt att ta in vad som har hänt. Det blir så när det kommer chockerande besked. För mig känns det som att en familjemedlem är borta, säger han.

Pugh och Olle blev vänner under de intensiva inspelningarna av ”Så mycket bättre” på TV4. Även då hade Olle problem med hälsan.

– Han kämpade redan då, och led ganska mycket emellanåt. Men han höll i ändå och blev vår hjälte på något sätt. Man kände all beundran för honom, för hur han höll ögonen öppna ändå. Han spred mycket glädje, säger han.

De höll intensiv kontakt första året efter inspelningarna men de senaste två åren ebbade kontakten sakta ut.

– Nu förstår jag lite mer varför, jag hade ingen aning om hur dåligt han har mått och tänkt att vi skulle komma att återuppta kontakten igen. Man tänker inte att en person ska försvinna och nu är det för sent, säger Pugh Rogefeldt.

– Jag tänker att det finns en liten vrå i himlen för oss rockmusiker när vi är borta allihopa, där vi kan sitta och skåla tillsammans igen.

”Saknat hans röst”

Artisten, låtskrivaren och producenten Andreas Kleerup har svårt att finna ord.

– Musiken, det är det som är grejen. Jag gillar egentligen inte att kalla folk genier. Men Olle var ett geni. Jag lyssnar på ”Vatten, sol och ängar”, min absoluta favorit. Jag klarar inte av att prata mer om det nu. Olle... det är för nära.

Under en bild på Instagram uttrycker även Miss Li sin sorg och sin kärlek.

”Jag har aldrig träffat nån så intelligent och brilliant person som Olle! Han var som en magnet som man drogs in mot och inte kunde få nog av! Efter 'Så mycket bättre' pratade vi ofta långa samtal i telefonen. Livet och döden”, skriver hon.

Olles tuffa hälsoläge gjorde att deras kontakt försvann de senaste åren.

”Jag har saknat att höra hans röst och  fullkomligt intelligenta inlägg om allting! När han sa nånting så tänkte jag alltid 'varför kom inte jag på det där'. Så var han. Helt originell. Det finns ingen som kommer kunna ta hans plats i svensk musikhistoria. Eller i våra hjärtan.”

”Kommer aldrig finnas någon som du”

Miss Li är inte den enda ”Så mycket bättre”-kollegan som hyllar Olle Ljungström. Maja Ivarsson uttrycker sin sorg på Instagram.

"Olle min Olle! Det kommer aldrig finnas någon som du. Ett riktigt geni och original med de vassaste kommentarerna och ett gigantiskt stort hjärta. Du är saknad. Vila i frid nu min vän så ses vi igen någonstans", skriver hon.

"Det var en ära att få lära känna dig och upptäcka vilket låtskrivargeni och fantastisk människa du var. Saknaden kommer vara stor. Vila i frid Olle", skriver Darin Zanyar

På sociala medier fortsätter hyllningarna att välla in.

”Tårar för Olle Ljungström. Farväl, so long och vila i frid fina begåvade kloka knäppa Olle”, skriver Lisa Nilsson på Instagram.

”Så outsäglig sorgligt att Olle Ljungström är borta. Så mycket briljans, fantasi, humor, musikalitet och svärta i samma själ. Vila i ro!” skriver Niklas Strömstedt på Twitter.

”Du gick iväg för tidigt Olle, fine fine vän”, skriver Michael Nyqvist.

Mikael Persbrandt uttrycker sin sorg på Instagram.

”En vibrerande känslig konstnär har lämnat oss kvar med stor sorg och saknad. Vila i frid Olle” skriver han.

Publicerad:

LÄS VIDARE