Lars Bälter: ”Har nolltolerans mot sexuella trakasserier”

Nya åtgärder vidtas för att öka säkerheten under dansbandsveckan

Uppdaterad 2017-07-20 | Publicerad 2017-07-16

Det är dags för dansbandsveckan i Malung.

För att förhindra sexbrott har man vidtagit extra åtgärder i år.

– Vi antog redan i fjol ett policydokument mot sexuella trakasserier och våldtäkt. Där tydliggjorde vi att vi har nolltolerans, säger Lars Bälter, pressansvarig för dansbandsveckan.

Det är dags för den årliga dansbandsveckan i Malung. Ingiver den stora tillställningen gör ”Let’s dance”-profilen Tony Irving tillsammans med Cecilia Ehrling. För Tony är det femtonde året i rad han besöker veckan.

– Dansband har blivit en stor del av mitt liv. Jag lyssnar på dansband privat. När jag kom hit på 90-talet var det ett sätt för mig att lära mig det svenska språket, säger han till Nöjesbladet.

Lars Bälter, pressansvarig för dansbandsveckan, ser fram emot de kommande dagarna.

– Jag hoppas framförallt på bra väder. Men självklart även på att vi får en bra vecka med bra dansmöjligheter för våra gäster och att alla tycker att det här är årets roligaste vecka och att det blir det.

Nolltolerans mot sexuella trakasserier

Under sommaren har sexuella övergrepp rapporterats från flera festivaler. Däribland Bråvalla som valt att ställa in nästa års festival med anledning av sexbrotten.

Det beräknas komma ungefär 50 000 besökare till dansbandsveckan. Där gäller nolltolerans mot sexuella trakasserier, berättar Lars Bälter.

– Vi antog redan i fjol ett policydokument mot sexuella trakasserier och våldtäkt. Där tydliggjorde vi att vi har nolltolerans. Det innebär att om någonting händer får inte förövaren komma tillbaka. Oavsett vilken grad av misstanke det finns, säger Lars Bälter.

– Nolltolerans är en självklarhet, säger Tony Irving.

Placerar ut ’extra ögon’

Bälter berättar också att man haft omfattande diskussioner med polisen för att få vägledning. I år har man även sett till att placera ut personer han beskriver som ’extra ögon’.

– De har ett uppdrag från oss att finnas i folkvimlet. I första hand ska de observera. Och naturligtvis finnas där om någonting skulle hända så att man isåfall på ett snabbare sätt kan vidta åtgärder.

Tony Irving är positiv till åtgärden.

– Jag tycker det är väldigt bra. I alla sociala situationer där människor träffas så har organisatören ett ansvar att skydda dem de säljer biljetter till. De som deltar har ett socialt ansvar för de som finns i deras omgivning.

Finns det några regler kring berusning?

– Vi försöker uppmuntra folk att dricka varannan vatten. Sedan är det så att både vi och våra gäster vet att det går inte att dansa om man är full. Publiken som är här är här för att dansa och roa sig och inte för att dricka i första hand, säger Lars Bälter.

LÄS OCKSÅ: Skandalerna vi minns – bland svenska
dansband