Idol 2017

Flera deltagare fick gräddfil in i årets ”Idol”

Åtta finalister handplockades till TV4:s talangtävling

Av: 

Torbjörn Ek

NÖJE

Vissa köade timmar i ösregn – andra fick gräddfil in i ”Idol”.

Majoriteten av årets finalister handplockades av produktionen och fick direktaccess till juryn.

– Vi andra har inte synts särskilt mycket alls, säger deltagaren Joakim Jakobsson.

TV4 målar gärna upp bilden av hur ”Idol”-deltagarna vaskas fram ur tusentals och åter tusentals köande aspiranter.

Men av de 12 finalisterna i årets ”Idol” är det bara fyra som tvingats köa.

Åtta av dem som står på scenen i morgon har i stället kunnat ta TV4:s gräddfil rakt in i juryrummet utan att behöva stå i timmar och vänta med övriga deltagare. De VIP-märkta ”Idol”-deltagarna hade till och med i flera av audition-städerna separat ingång och eget väntrum för att på förbestämd tid få sjunga upp för juryn.

”De andra fått mycket mer tv-tid”

Bara Kevin Olsson, 20, Erika Bitanji, 17, Joakim Jakobsson, 29, och Jemima Hicintuka, 18, har gått den långa vägen till ”Idols” fredagsfinaler.

– Jag sökte själv med en kompis. Det regnade och var blött och man såg väl halvdan ut, säger Kevin Olsson.

De få ”Idol”-deltagare som inte haft gräddfil in till juryn har fått kämpa i motvind under den tidiga hösten.

– De har inte visat mig så mycket på tv. Jag har knappt synts alls, säger Jemima Hicintuka.

– De har haft mycket mer filmklipp från audition och slutauditon på de andra. Det var betydligt fler kamerateam på dem, varken jag, Kevin, Erika eller Jemima har ju synts särskilt mycket alls, säger Joakim Jakobsson.

Känns det som att de andra har fått en fördel?

– Nu när vi kör live är det på lika villkor, men innan kvalveckan kändes det att ”hur ska detta gå nu när de andra har fått så mycket mer tv-tid”. Då var man nervös att det skulle inverka, men jag tänkte att jag får gå upp och göra min grej och det funkade ju, säger Joakim.

Upptäcktes på karaoke – och via Youtube

Gräddfilen har sett olika ut för Olivia Åhs, 22, Christoffer Kläfford, 28, Frida Hörnquist, 16, Noah Gerstenfeld, 19, Hanna Ferm, 16, Magnus Schönberg, 28, Kevin Klein, 25, och Gabriel Cancela, 24. Men gemensamt är att de har fått en specifik tid för sin audition och direktväg in till Kishti Tomita, 53, Nikki Amini, 32, Anders Bagge, 49, och Alexander Kronlund, 45, i juryrummet.

Kevin Klein sjöng karaoke på ett ställe där han visste att ”Idol”-produktionen spanade efter möjliga talanger. Gabriel Cancela blev anmäld i hemlighet av sin sångpedagog och därefter kontaktad av TV4. Magnus Schönberg och Frida Hörnquist skickade in videor till ”Idol” och blev kontaktade i förhand om att komma och träffa juryn.

– Jag kände att det var skönt, vissa hade varit där från natten innan. Men man fick ju ändå vänta länge, så det kändes skönt att ha kunnat sova bra, säger Frida Hörnquist.

Körd till audition i ”Idol”-bil

Christoffer Kläfford fick en fråga från TV4 om att söka igen efter att han lyckats bra men inte tagit sig ända till fredagsfinalerna 2015 och Hanna Ferm blev kontaktad av TV4 efter att ha lagt upp videor på Youtube.

Olivia Åhs blev också kontaktad av ”Idol”-produktionen efter ett tips och Noah Gerstenfeld blev uppringd av Pär Lernström och hämtad till audition i ”Idol”-bil efter att kompisar i hans klass tipsat om hans artisttalanger.

– Det finns sedan några år tillbaka olika sätt att söka till ”Idol”. Flera står i kö, några kommer via tips och många söker genom videoauditions på TV4.se. Oavsett hur man har sökt till programmet så måste alla göra en audition inför juryn, så chansen att få en guldbiljett är lika för alla, säger Jonathan Nordin, exekutiv producent för ”idol” på TV4.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Kontaktades av Anders Bagge – direkt efter programmet

ÄMNEN I ARTIKELN

Idol 2017

Idol

TV4

Youtube

Chris Kläfford

Anders Bagge

Nikki Amini